З 2023 року лікарі сформували вже 1,6 мільйона електронних направлень на реабілітацію

З 2023 року лікарі сформували вже 1,6 мільйона електронних направлень на реабілітацію

Укрінформ
З 2023 року в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) сформовано 1,6 млн е-направлень на реабілітацію.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Через війну з кожним днем збільшується кількість людей, що зазнали поранень і ампутацій. Після отриманих травм багато з них набувають обмеження функціонування і тому потребують відновлення, щоб повернутися до нормального життя. Протягом 2023-2024 років уже було сформовано 1,6 мільйона е-направлень на реабілітаційні послуги», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають в МОЗ, до реабілітації пацієнта залучена повноцінна мультидисциплінарна команда фахівців, до якої входять лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, протезист-ортезист, логопед, психолог та інші фахівці.

Для того, щоб всі вони могли синхронізувати свої дії та коригувати реабілітаційний план пацієнта, весь процес реабілітації фіксується в електронній системі охорони здоров’я.

Завдяки використанню кодів Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров'я (МКФ) облік реабілітаційної допомоги здійснюється за уніфікованими параметрами - єдиною міжнародною «мовою реабілітації». Це дозволяє розробити чіткий, однозначний та зрозумілий план як для українських фахівців, так і для їхніх колег за кордоном, якщо пацієнт продовжить реабілітацію в іншому закладі.

Починаючи з літа 2023 року понад 2,5 тисячі фахівців з реабілітації з понад 700 закладів по всій країні почали активно обліковувати інформацію про реабілітаційні втручання в ЕСОЗ.

За цей час в ЕСОЗ було створено понад 2,3 мільйона спостережень з використанням кодів Міжнародної класифікації функціонування.

У МОЗ наголошують, що електронні записи дозволяють захищено зберігати дані про відновлення людини в єдиному місці. Це зручно і тому, що людині не доведеться зберігати та возити з собою усю паперову медичну документацію.

Читайте також: В електронній системі охорони здоров’я верифіковані дані понад 370 тисяч медиків

Наступним етапом реформування системи реабілітації планується цифровізація інструментів функціонального оцінювання стану пацієнта та формування призначення допоміжних засобів реабілітації в ЕСОЗ.

Як повідомлялося, розбудова ефективної системи реабілітації є ініціативою першої леді Олени Зеленської. Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізують Міністерство охорони здоров’я України, Національна служба здоров’я України, ДП «Електронне здоровʼя», Міністерство соціальної політики України, Офіс Президента України, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, БФ «Пацієнти України», Український католицький університет, Protez Hub та Всеукраїнське об’єднання фізичних терапевтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-