На Прикарпатті штучний інтелект діагностує туберкульоз

На Прикарпатті штучний інтелект діагностує туберкульоз

Відео
Укрінформ
На Прикарпатті штучний інтелект діагностує туберкульоз. Нову методику вперше застосували у трьох областях України: на Львівщині, Сумщині та Франківщині.

Про це повідомив у Фейсбуці Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОВА, передає Укрінформ.

“В обласний фтизіопульмонологічний центр передали комплект штучного інтелекту для автоматичного аналізу рентгенівських знімків грудної клітки. За цей час ШІ опрацював 263 знімки, 127 раз виявив туберкульоз та двічі онкологію”, - поінформував керівник департаменту Володимир Дзьомбак.

За його словами, за останні чотири роки на Франківщині зафіксували зростання захворюваності на туберкульоз на понад 60%. А за минулий рік на Прикарпатті зареєстрували 493 вперше виявлених випадків і 92 рецидиви туберкульозу. 10 з них – у дітей до 14 років.

Керівник департаменту зауважив, що в області є достатньо професійних лікарів і сучасного обладнання, щоб виявляти патології. Зокрема, на Прикарпатті є 10 молекулярно-генетичних систем Gene Xpert, які дають змогу діагностувати туберкульоз за дві години.

Дзьомбак наголосив, що успіх лікуваннязалежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. А застосування новітніх апаратів скорочує час перебування пацієнтів у стаціонарі майже втричі: з одного року до кількох місяців.

Читайте також: На Житомирщині почали проводити діагностику мозку за допомогою штучного інтелекту

Зазначається, що сьогодні в Україні доступні всі методи діагностики туберкульозу, рекомендовані ВООЗ. Усі послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу є безоплатними для пацієнтів.

Як повідомляв Укрінформ, на Миколаївщині за останній рік зафіксоване різке зростання захворюваності на туберкульоз та онкологію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-