На Закарпатті стартували навчання для тренерів-реабілітологів

На Закарпатті стартували навчання для тренерів-реабілітологів

Фото
Укрінформ
На Закарпатті стартували чотириденні навчання для тренерів-реабілітологів, українців навчають французи на базі сервісного центру PROTEZ FOUNDATION.

Про це повідомили у Фейсбуці Закарпатської ОВА, передає Укрінформ.

Як повідомляється, тренінг триватиме 4 дні на базі Сервісного центру американського благодійного фонду PROTEZ FOUNDATION.

Лікарі, які беруть у ньому участь, після завершення курсу готуватимуть нових фахівців мультидисциплінарних команд у регіонах.

Як зазначили в ОВА, своїми знаннями та досвідом з українцями діляться найкращі спеціалісти сфери протезування та реабілітації Франції.

"За попередніми підрахунками в Україні вже близько 140 тисяч осіб потребують протезування. Нам потрібні фахівці, які допоможуть постраждалим від війни українцям повернути свободу руху. Тому такі навчання – невід’ємний елемент розвитку сфери реабілітації загалом", – зазначив заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.

Своєю чергою міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко уточнив, що провідні французькі фахівці із протезування та реабілітації проводять навчання для 25 колег з різних регіонів України.

За його словами, це є продовженням міжурядової співпраці міністерств охорони здоров'я України та Франції, що закріплено відповідним меморандумом у квітні минулого року, а також практичним втіленням міжнародного медичного партнерства — ініціативи, започаткованої під час третього Summit of First Ladies and Gentlemen в Києві.

“Тоді 25 українських лікарень отримали “побратимів” в різних куточках світу. Зараз їх вже 34. Серед них і ультрасучасний Superhumans Center. На прикладі фахової школи ми бачимо, як ця ініціатива працює: обмін досвідом та кращими практиками для підвищення якості медичної допомоги на благо українських пацієнтів”, - зазначив Ляшко.

За словами міністра, навчання, яке проходить на базі Protez Foundation, переважно сфокусоване на питаннях реабілітації людей з ампутаціями кінцівок і відбувається у форматі “тренінг для тренерів”.

“Кожен лекційний день закріплюється розбором клінічних випадків та практичними завданнями. Українські лікарі й надалі масштабуватимуть отримані знання в межах подальшої роботи в своїх мультидисциплінарних командах”, - зазначив Ляшко.

За його словами, нещодавно МОЗ також запровадило підготовку протезистів-ортезистів.

“Запровадження професії протезиста-ортезиста та системи підготовки цих фахівців є надзвичайно важливим для системи реабілітації у сфері охорони здоровʼя. Підготовка здійснюватиметься на магістерському рівні за спеціальністю “Технології медичної діагностики та лікування”, що відповідає Міжнародній стандартній класифікації освіти (The International Standard Classification of Education, ISCED)”, - підкреслив Ляшко.

Читайте також: На Вінниччині реабілітаційну допомогу військовим надають 132 медзаклади

Зазначається, що навчальний курс організували громадська організація «Українське товариство фізичної та реабілітаційної медицини» і PROTEZ FOUNDATION у межах міжурядової програми співпраці між міністерствами охорони здоров'я України та Франції.

Як раніше повідомляв Укрінформ, за міжурядовою домовленістю українські реабілітологи проходитимуть навчання в Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-