На Одещині зростає захворюваність на скарлатину

На Одещині зростає захворюваність на скарлатину

Укрінформ
В Одеській області спостерігається зростання захворюваності на скарлатину, від початку поточного року серед дітей зареєстрований 61 випадок, один із них – летальний.

Про це Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, зростання захворюваності пов’язане із черговим циклічним підйомом. Останній був зареєстрований у 2014 році. Тоді захворіли 355 людей.

У 2023 році зафіксовані 182 випадки захворювання на скарлатину, що у 2,6 раза більше, ніж у 2022-му. Переважно хворіли діти до 17 років (97%). Найбільш вразливою серед них, як і раніше, була вікова група – 5-9 років (56%).

Випадки скарлатини були виявлені практично на всіх адміністративних територіях.

У центрі нагадують, що скарлатина – це гостре інфекційне захворювання, викликане стрептококами. Проявляється воно інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки й характерним висипом.

Специфічного лікування скарлатини немає. Діагноз ґрунтується на епідеміологічних даних, характерній клінічній картині та лабораторних дослідженнях.

Читайте також: Щеплення від грипу можна буде зробити в аптеках

Профілактика захворювання полягає в ранньому виявленні й ізоляції джерела інфекції.

Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції до 24 годин після отримання першої дози антибіотика. Якщо антибіотик не призначали, ізоляція має тривати протягом 21 дня.

Як повідомляв Укрінформ, у Черкаській області зафіксований випадок захворювання на правець. Хворою виявилася 13-річна дівчинка, у якої не було відповідного щеплення.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-