«Кризи кадрів немає»: Ляшко сказав, скільки медиків виїхали з України за кордон

«Кризи кадрів немає»: Ляшко сказав, скільки медиків виїхали з України за кордон

Укрінформ
Лише 3% медпрацівників, які працювали в Програмі медгарантій, виїхали за кордон.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Зараз, якщо дивитися на офіційну статистику, лише 3% медпрацівників, які працювали в Програмі медичних гарантій, залишили межі країни. Але ми розуміємо, що велика кількість людей, яким вони надавали меддопомогу, також залишили країну. Тому кризи кадрів у сфері охорони здоровʼя немає. Але є питання в тому, що велику кількість медпрацівників мобілізовано, перелаштовано на військові рейки, і нам треба весь час перелаштовуватися до викликів, які принесли російські терористи", - сказав Ляшко.

Водночас, як додав міністр, за прогнозами ВООЗ, у світі до 2030 року виникне кадрова криза у сфері охорони здоровʼя, яка торкнеться й України. Тому нині уряд змінює підходи до підготовки медичних працівників, зокрема підходи у державному замовленні, зміни у навчанні у медвишах, зміни у фінансуванні інтернатури, запуск резидентури.

Читайте також: Програма медгарантій на 2024 рік: НСЗУ випустила гід для пацієнтів

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство освіти та науки запропонувало ввести грантову систему навчання у закладах вищої освіти. Розмір гранту коливатиметься від 15 тис. грн до 50 тис. грн і залежатиме від результатів ЗНО/НМТ. На окремі професії, зокрема вчителів, медичних працівників, залишатиметься державне замовлення.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-