Майже тисяча медзакладів «первинки» можуть надавати послуги з охорони ментального здоровʼя

Майже тисяча медзакладів «первинки» можуть надавати послуги з охорони ментального здоровʼя

Укрінформ
Майже тисяча медзакладів первинної ланки можуть надавати послуги з охорони ментального здоровʼя.

Про це повідомило Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Нині 976 медзакладів первинної ланки меддопомоги та лікарі-ФОП підписали договір із НСЗУ на надання медичних послуг в межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Це становить 40% від усіх медзакладів, які надають первинну меддопомогу за Програмою медичних гарантій», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українці можуть отримувати безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя у 3363 місцях по всій Україні - структурних підрозділах законтрактованих медзакладів.

Щоб надавати пацієнтам кваліфіковану допомогу зі збереження ментального здоровʼя, лікарі первинної ланки - сімейні лікарі, терапевти та педіатри - проходять спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP.

Читайте також: Ментальне здоров’я: українці почали частіше звертатися до фахівців

Вже понад 16 650 лікарів первинної ланки отримали сертифікати про проходження онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Нині понад 8 400 з них вже надають безоплатні послуги з ментального здоровʼя українцям у законтрактованих НСЗУ медзакладах.

Переглянути кількість й адреси медзакладів та лікарів «первинки», які надають послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ. У фільтрах ліворуч слід обрати вид допомоги «Первинна».

Як повідомлялося, у 2023 році близько 175 тисяч українців звернулися з питань свого ментального здоровʼя саме до лікарів первинної ланки.

Фото: Freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-