Ментальне здоров’я: українці почали частіше звертатися до фахівців

Ментальне здоров’я: українці почали частіше звертатися до фахівців

Дослідження
Укрінформ
Українці почали більше довіряти фаховому погляду на проблему власного ментального здоровʼя, частіше звертаючись на гарячі лінії, до сімейного лікаря або до вузького фахівця з ментального здоровʼя (психолога, психіатра, психотерапевта).

Про це свідчать результати другої хвилі дослідження, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я - ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Зокрема, за рік довіра до фахового погляду на проблему власного ментального здоровʼя зросла з 8 до 12 відсоткових пунктів.

Також опитування засвідчило, що зростає використання позитивних стратегій боротьби зі стресом. Порівняно з 2022 роком, респонденти частіше вдаються до позитивних стратегій боротьби зі стресом, наприклад, слухають музику (на 7 в.п.), займаються улюбленою справою чи хобі (на 6 в.п), проводять час із близькими (на 5 в.п). 4% опитаних відмітили, що використовують техніки самодопомоги.

У топі залишається - сидіти в інтернеті (39%), дивитися телебачення (33%), спілкуватися з близькими (31%), слухати музику (31%).

Водночас, згідно з опитуванням, із 71% до 77% зросло відчуття стресу або сильної знервованості серед усіх цільових груп. Цей показник найвищий серед молоді віком від 25 до 34 років - 82%.

Серед найпоширеніших причин відчуття стресу або сильної знервованості - повномасштабна війна з Росією (72%) та фінансові складнощі - 43%.

Війна хоч і є переважаючою відповіддю, більше турбує респондентів віком 45-60 років - 83% проти 66% серед опитаних віком 18-44 роки. Молодь 18-24 років більше переймається сімейними справами та стосунками (46% проти 24% в інших вікових групах), робочими проблемами (31% проти 22% в інших вікових групах), дружніми (12% проти 6% в інших вікових групах) та романтичними (17% проти 4% в інших вікових групах) відносинами.

Читайте також: Терапія за допомогою собак: у Києві запрацював центр InNikos

Серед тих, хто відчуває стрес та знервованість через повномасштабну війну, більшість пов’язує ці переживання із: хвилюванням за безпеку близьких - 68%; ризиком для життя та високою вірогідністю отримати травми - 42%; ризиком втрати майна - 35%; втратою джерела доходу / роботи - 34%; розлукою з рідними / сім’єю - 29%.

Порівняно з 2022 роком, збільшилася кількість респондентів, які відзначають у себе відчуття втоми, безсилля, розчарування, розгубленості, відчаю та самотності. Зменшилася кількість тих, хто відчуває надію (з 40% до 36%).

Серед причин, що, на думку опитаних, є достатніми для звернення за фаховою допомогою: велика кількість стресу - 45%; втрата близької людини - 44%; наявність проблем з ментальним здоровʼям внаслідок війни - 43%; перебування у полоні - 42%; участь у бойових діях - 39%.

Серед найпоширеніших причин, що стають для опитаних українців бар'єрами у зверненні за фаховою допомогою: бажання впоратись власними силами - 29%; знецінення власних переживань (не вважають свої проблеми достатніми для звернення) - 29%; вважають, що це дорого - 23%; вважають, що є ті, кому зараз це потрібніше - 21%; не вважають, що це допоможе - 18%.

При цьому соціологи звертають увагу, що для молоді 18-24 років, яка взяла участь в опитуванні, основними бар’єрами є вартість послуг (31% проти 22% серед інших вікових груп); нерозуміння, куди звернутися за допомогою (27% проти 8% серед інших вікових груп); сором та страх (18% проти 7% серед інших вікових груп); небажання показувати свою слабкість (15% проти 9% серед інших вікових груп).

Старше покоління (від 55 до 60 років), що взяло участь у опитуванні, більше за інших впевнене у власній здатності впоратись (40% проти 28% серед інших вікових груп) та не вважає свої проблеми достатніми для звернення (37% проти 27% серед інших вікових цільових груп).

Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research 18-20 жовтня 2023 року методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Опитано 2000 респондентів.

Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?» - ініціатива першої леді України Олени Зеленської, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-