Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% - експерт

Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% - експерт

Укрінформ
В Україні зараз превалює грип, особливо серед госпіталізованих осіб і дітей.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Українському радіо доктор медичних наук, професорка Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Алла Мироненко.

"Сьогодні ситуація подібна до тієї, яка була ще до початку війни. Зараз зростає рівень захворюваності. Цього ми не бачили в минулому році. Рівень захворюваності коливався, але до рівня епідпорогу він так і не дійшов. Якщо говорити загалом по країні, то зараз реєструється вже перевищення епідемічного порогу. В деяких областях досить високий рівень захворюваності – це Житомирська, Вінницька, Хмельницька, Чернівецька області. В деяких – середній рівень захворюваності. У східних областях менший рівень захворюваності. Можливо, туди ще не дійшло і епідемія повністю себе ще не реалізувала, або там просто менше людей. Це важко сказати. Але факти такі", - наголосила вона.

Лікар відзначила, що зараз превалює все-таки грип, особливо серед госпіталізованих осіб і серед дітей до 17 років.

"Як ми і передбачали, це субтип вірусу грипу А/H1N1. Він зараз превалює. І якщо говорити про Київ, то десь 90% – це саме H1N1. Також є невеликий відсоток H3N2, але він невеликий. Віруси грипу В теж трапляються, але зазвичай ці віруси завершують епідемію. Поки що ми не бачимо зростання або превалювання вірусу грипу В", - розповіла вона щодо штамів грипу, які зараз циркулюють", - розповіла вона.

Читайте також: На Закарпатті захворюваність на ГРВІ перевищує епідпоріг на 61%

Мироненко зауважила, що коронавірус став уже сезонним вірусом.

"По-перше, коронавірус чи вірус SARS-CoV-2, який викликає COVID-19, дійсно став вже сезонним вірусом. Пандемія завершилася, він циркулює фактично постійно. Влітку, звичайно, дуже невелика кількість людей хворіє на нього. Але сезони – весна, осінь – COVID-19 циркулює. Хоча набагато менше людей, інфікованих цим вірусом, потрапляють до лікарень. Тобто тяжких форм набагато менше. Вірус адаптувався в людській популяції. Як ми пам'ятаємо, колись він викликав дуже високу кисневу залежність у пацієнтів. На щастя, зараз цього немає. Є випадки, але це пов'язано частіше зі станом пацієнта. Якщо пацієнт дуже поважного віку і в нього є хронічні хвороби, то йому завжди дають кисневу підтримку, щоб полегшити стан і пришвидшити одужання. Але в цілому в молодих він не викликає кисневої залежності. Протікає, як звичайна респіраторна хвороба", - сказала вона і додала, що стосується і пандемічного грипу, "який колись називали "свинячий", коли він з'явився в 2009 році".

Вона наголосила, що карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30%.

"Карантин не дає імунітету. Діти взагалі-то не ізолюються, часто спілкуються і поза школою. Але вони не збираються в одному класі у великій кількості. Карантин дозволяє розтягнути епідемічний процес у часі. Адже діти все одно потім повертаються, хтось перехворів, хтось ще перехворіє. Але високе навантаження на медичну систему частково знімається за рахунок того, що це розтягується у часі", - підкреслила медик.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, за тиждень захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції серед дітей зросла на 31%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-