В регіони доставили 12 тисяч доз вакцини від грипу для щеплення груп ризику - МОЗ

В регіони доставили 12 тисяч доз вакцини від грипу для щеплення груп ризику - МОЗ

Укрінформ
Близько 12 тисяч доз гуманітарної вакцини проти грипу для безоплатних щеплень, зокрема груп ризику тяжкого перебігу захворювання, розподілено до областей.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Україна перебуває в епідемічному сезоні з грипу та ГРВІ, наразі, за даними щотижневого моніторингу, реєструється стабілізація кількості захворювань на COVID-19 та збільшується кількість випадків грипу. Враховуючи ці дані, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією. Тому в рамках гуманітарного партнерства близько 12 тисяч доз вакцини проти грипу будуть розподілені до медзакладів країни для проведення щеплень, в першу чергу для пацієнтів з групи ризику», — пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Як зазначають в МОЗ, вакцини для щеплення груп ризику в якості гуманітарної допомоги надала компанія Санофі.

В МОЗ наголошують, що грип може протікати в тяжкій формі, спричинити ускладнення: пневмонію, отит, синусит, менінгіт та навіть призвести до смерті. До груп ризику належать люди старше 60 років, діти від 6 місяців, вагітні, люди з хронічними захворюваннями, а також люди з професійної групи ризику, які працюють з населенням та у великих колективах (медпрацівники, вчителі, продавці тощо).

Читайте також: На Вінниччині підтвердили перший летальний випадок від ускладнень грипу А

Розподіл вакцини відбувався з урахуванням наявних запитів від областей. Доставка вакцини вже почалася та триватиме до 9 лютого, після цього медзаклади, які замовляли вакцину, інформуватимуть про її наявність пацієнтів з груп ризику. Такі пацієнти можуть звернутися до своїх сімейних лікарів чи пунктів щеплення у медзакладах та дізнатись про можливість безоплатної вакцинації.

Як повідомлялося, в жовтні 2023 року до областей для проведення безоплатних щеплень серед медичних працівників було передано 60 тисяч доз вакцини проти грипу, які Україна отримала в рамках міжнародної ініціативи PiVi. З початку жовтня 2023 року станом на січень 2024, за даними міністерства, на грип, ГРВІ та COVID-19 в країні перехворіло 2 288 634 українці, 54% — діти.

Читайте також: За тиждень кількість хворих на грип та ГРВІ на Київщині зросла більш ніж на третину

Наразі у 20 регіонах України циркулюють віруси грипу А та В. Від ускладнень грипу з початку епідсезону померло 14 українців (старше 30 років), які не мали щеплення проти грипу. Вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, проте рекомендована людям з груп ризику. Вакцини проти грипу, корейського або французького виробництва, з початку епідсезону продаються в аптеках. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості. Станом на 21 січня проти грипу вакцинувались 129 840 українців.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-