Поширенню сказу запобігає вакцинація, а не відстріл - зоозахисники Львівщини

Поширенню сказу запобігає вакцинація, а не відстріл - зоозахисники Львівщини

Укрінформ
Зоозахисники на Львівщині закликають владу скасувати дозвіл щодо масових відстрілів тварин для запобігання поширення сказу і наголошують на ефективності вакцинації.

Про це у Фейсбуці повідомила голова ГО «Зелена сила» Андріана Байло, передає Укрінформ.

«Люди обурені даними заходами, особливо зараз, у воєнний час. ...Сказ поширюється не тому, що не вбивають тварин, атому, що Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області повністю провалена кампанію вакцинації, притому, що з бюджету виділяються на це щорічно мільйонні кошти», - написала Байло.

Вона нагадала, що на території Львівської області діє наказ ОВА від 8.08.2022р. №154\22 «Про встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства в період воєнного стану на території Львівської області». У Західному регіональному управлінні лісового та мисливського господарства зоозахисникам пояснили, що, видаючи дозвіл Українському товариству мисливців і рибалок на відстріли тварин, керуються протоколом засідання обласної комісії ТЕБ і НС ОВА, яким передбачено відстріл лисиць, вовків, ворон, собак та котів як у мисливських угіддях, так і в зелених зонах міст та в сільській місцевості не ближче 200 м.

Байло також зауважила, що за інформацією Держпродспоживслужби, у 2023 р. витрачено 241,421 млн грн на боротьбу зі сказом в Україні (здійснення профілактичної та вимушеної вакцинації). Львівська область отримала 463,4 тис. доз вакцин, і за даними Держпродспоживслужби, всі вони були використані за призначенням.

«Від опитаних мною жителів сіл почула, що жодного разу впродовж багатьох років державний ветеринар не приходив та не пропонував вакцинувати тварин від сказу. Про відсутність вакцинації тварин також говорить той факт, що 60% сказу припадає на домашніх тварин, які мали б бути вакциновані згідно з програмою», - заявила активістка.

Своєю чергою в ОВА поінформували, що на засіданні обласної комісії ТЕБ і НС 24 січня розглядалося питання захворюваності на сказ у Львівській області. У 2023 році в регіоні зафіксували 93 випадки сказу, найбільше у лисиць – 36 випадків. Станом на 25 січня 2024 року вже є 15 таких випадків.

Найбільше випадків торік зареєстрували у гірських районах зі значною площею лісів, де в рази зросла кількість лисиць та інших хижих звірів.

За словами начальника Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеки, на сьогодні в області обліковують понад 3200 голів лисиць.

«Найефективнішими засобами зниження ризиків по сказу диких м’ясоїдних тварин є їх відстріл та пероральна імунізація шляхом розповсюдження приманок з вакциною. Проте у зв’язку з воєнними діями ліки проти сказу не дозволено поширювати з повітря, відтак охоплення пероральною імунізацією за минулий рік не виконали відповідно до встановлених планів», - наголошують в ОВА.

Перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик заявив, що у 2023 році провакцинували проти сказу 484 972 гол. тварин.

Читайте також: Чотирьох мешканців Полтавщини покусав пес з ознаками сказу

"Першочергове завдання на перше півріччя 2024 року під час проведення кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу наземним методом розповсюдження приманок з вакциною - забезпечити максимально можливе охоплення території області", - наголосили в ОВА.

На засіданні затверджено Комплексний план заходів з боротьби та профілактики сказу на 2024-2028 роки (з урахуванням періоду дії воєнного стану), який передбачає організаційні, профілактичні, заходи щодо ліквідації захворювання тварин на сказ, заходи безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, в листопаді 2023 року Міністерство охорони здоров'я розподілило у регіони більш ніж 36 тисяч доз вакцини проти сказу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-