Торік за програмою медгарантій надавачам послуг виплатили понад 132 мільярди

Торік за програмою медгарантій надавачам послуг виплатили понад 132 мільярди

Укрінформ
Загалом за Програмою медичних гарантій-2023 надавачам медичних послуг Національна служба здоров’я України виплатила понад 132 млрд грн.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему “Програма медичних гарантій-2024: що зміниться для пацієнта?” повідомила голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак.

“У 2023 році ми мали можливість гарантувати українцям, навіть попри скорочення бюджету, повний обсяг медичних послуг, які ми закуповуємо в рамках програми медичних гарантій. НСЗУ у 2023 році оплатила 132,7 млрд грн. Первинна медична допомога - 23,29 млрд грн, екстрена медична допомога - 11,5 млрд грн, спеціалізована - 98,23 млрд грн”, - сказала Гусак.

Вона зауважила, що у рамках спеціалізованої медичної допомоги хірургічне і стаціонарне лікування складає базову частку оплат - 19 млрд грн і 22,9 млрд грн.

Крім того, НСЗУ у 2023 році здійснювала закупівлю пріоритетних послуг для українців: медична допомога при гострому мозковому інсульті - 2,3 млрд грн, при гострому інфаркті міокарда - 1,1 млрд грн, при пологах - 2,8 млрд грн, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках - 1,5 млрд грн.

На реабілітаційну допомогу було сплачено понад 4 млрд грн бюджетних коштів. Інші пакети - 55,7 млрд грн.

Читайте також: Українці можуть отримати послуги з ментального здоровʼя у 865 медичних закладах

Гусак поінформувала, що у 2023 році Національна служба здоров’я України мала новий пакет послуг - готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії. Дещо переформатували реабілітацію - з'явилася реабілітація у стаціонарних умовах. Також НСЗУ почала закуповувати послуги секційного дослідження.

У 2023 році з'явилися додаткові електронні інструменти. Команда НСЗУ спільно з командами з цифровізації активно працювали над запуском електронних інструментів, які відповідають за реабілітаційний модуль в Електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ), було впроваджено застосування міжнародного класифікатора функціональності в ЕСОЗ.

З'явилися електронні рецепти на наркотичні та рецептурні препарати. Було проведено категоризацію пацієнтів - провадження функціоналу клінічної оцінки стану пацієнта, який дозволяє відносити його до однієї з категорій за клінічним станом.

У 2023 році НСЗУ переформатовувала роботу зі скаргами пацієнтів: було створено новий структурний підрозділ “Відділ роботи зі скаргами пацієнтів”, підготовлено та опубліковано дашборд “Інформація щодо ведення та опрацювання скарг, які подані до НСЗУ”.

Гусак також повідомила, що у минулому році до Національної служби здоров'я надійшло 2758 скарг. За скаргами пацієнтам повернули кошти на суму понад 144 тисячі гривень.

Як повідомляв Укрінформ, Програма медичних гарантій на 2023 рік розпочалась з 1 січня минулого року. Вона охоплювала всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-