Українці можуть отримати послуги з ментального здоровʼя у 865 медичних закладах

Українці можуть отримати послуги з ментального здоровʼя у 865 медичних закладах

Укрінформ
Українці можуть отримати психологічну допомогу на первинній ланці у 865 медзакладах у межах пакета НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні меддопомоги».

Про це на брифінгу про підсумки проєкту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування» сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

«865 юридичних осіб працюють за програмою mhGAP. Це означає, що сімейні лікарі цих закладів пройшли навчання по методології ВООЗ і можуть виявляти проблеми в психоемоційному стані, консультувати людей, як справитися з цими проблемами. Точок надання цих послуг психологічної допомоги, саме у сімейного лікаря, на первинній ланці, - 2971. Наше завдання зараз - поширювати цю практику, яка показала свою ефективність, в ті регіони і громади, де є сімейні лікарі, але вони ще не пройшли відповідний курс і не надають таких консультацій», - сказав Ляшко.

Як зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак, у 2023 році психологічну допомогу на первинній ланці отримали вже 175 тис. пацієнтів. За її словами, НСЗУ підвищуватиме вимоги до медзакладів з тим, щоб поширювати цю послугу на всю країну. Вимоги, зокрема, стосуються збільшення кількості в медзакладах медпрацівників, як лікарів, так і медичних сестер, які пройшли курс mhGAP. Зараз таких фахівців на первинній ланці 70 тисяч.

Читайте також: Понад 114 тисяч українців отримали першу психологічну допомогу на «первинці» у 2023 році

«Ми вже бачимо, що у 2024 році як мінімум ще 200 медзакладів укладуть з НСЗУ контракт за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Це є хорошим знаком про те, як громади, держава, лікарі відповідають на потреби людей», - сказала Гусак.

Як зазначила керівниця Координаційного центру з психічного здоровʼя Кабінету міністрів Оксана Збітнєва, проєкт МОЗ з інтеграції послуг з психологічної допомоги на первинну ланку є частиною Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?», яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Ця програма дає розвиток нової сфери - ментального здоровʼя, розвиток сервісів і послуг у різних секторах: охороні здоровʼя, освіті, зайнятості, соціальній сфері. Вона дає розуміння, що ментальне і фізичне здоровʼя - це одне ціле, і нам потрібно формувати культуру піклування про своє ментальне здоровʼя і культуру стійкості», - сказала Збітнєва.

Вона додала, що за дослідженнями компанії Gradus Research, які були проведені у 2023 році, 50% українців відчувають часом зростання стресу, напруженості, роздратованості, а 42% - погіршення сну. З усіма цими проблемами, а також з такими проявами проблем у ментальному здоровʼї, як розлади харчової поведінки, агресивність чи дратівливість зараз можуть працювати лікарі «первинки», які пройшли навчання за програмою mhGAP.

Читайте також: Турбує ментальне здоровʼя – поговори зі своїм сімейним лікарем

Як повідомлялося, Національна служба здоровʼя України створила мапу медичних закладів, лікарі яких пройшли навчання за програмою mhGAP та мають контракт з НСЗУ на відповідний пакет. Знайти необхідний медзаклад можна на сайті НСЗУ або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ — 16-77.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-