Протезування українців є безоплатним - роз'яснення Мінсоцполітики

Протезування українців є безоплатним - роз'яснення Мінсоцполітики

Укрінформ
На забезпечення допоміжними засобами реабілітації цього року в Україні виділені понад ₴4,5 мільярда, тому немає потреби збирати гроші для тих, хто потребує протезування. Високофункціональний протез можна отримати за рахунок коштів бюджету.

Про це Українському радіо повідомила радниця міністерки соціальної політики Олена Кульчицька, передає Укрінформ.

"Насамперед хочу сказати, що протезування всіх, хто потребує в Україні протезів, є безоплатним і оплачується коштом державного бюджету. В Україні функціонує загальна програма для будь-яких категорій осіб: для осіб літнього віку, осіб із інвалідністю, для дітей, для військовослужбовців, для постраждалих внаслідок військової агресії мирних громадян. Для військових програма забезпечує первинне протезування. А для всіх інших – це стандартна програма, яка оплачує виготовлення протезу, його технічне обслуговування, ремонт і заміну впродовж життя. Для військових додатково є програма забезпечення виробами підвищеної функціональності. Це так звані біонічні протези. Вони дорогі. Вартість одного виробу сягає ₴2 мільйонів, але вони забезпечують вищу функціональність", - зазначила Кульчицька.

За її словами, після того, як людина отримала необхідні довідки від лікарських органів, вона може самостійно звернутися за забезпеченням протезу. Документи можна подати через ЦНАП, управління соцзахисту в громаді чи держадміністрації, а також через електронний кабінет особи з інвалідністю, який функціонує на порталі Централізованого банку даних із проблем інвалідності Міністерства соцполітики.

Читайте також: У Львові протезують захисника, якому в чеченському полоні ампутували руки та ноги

"В 2024 році з'явилися додаткові опції – це можливість звернутися напряму до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. І для осіб, які перебувають у реабілітаційних відділеннях, – через соціального працівника цього відділення, або через працівника територіального відділення Фонду соцзахисту. Ми передбачили, що такі працівники повинні відвідувати раз на два тижні заклади охорони здоров'я, де проходять реабілітацію особи, які потребують протезування. Відповідно, ці документи вони збирають і подають для забезпечення осіб. Далі ці документи вносяться в електронну базу і людина отримує електронне направлення", - додала Кульчицька.

Вона також зазначила, що у 2023 році на забезпечення засобами реабілітації всіх осіб було виділено ₴2,7 мільярда. Це крісла колісні, ліжка з протипролежневими матрацами, спеціальні меблі, протези і ортези. І 500 мільйонів було передбачено на вироби підвищеної функціональності для військовослужбовців. На 2024 рік вже виділено ₴4,5 мільярда на забезпечення допоміжними засобами реабілітації, адже запит зростає.

Як повідомляв Укрінформ, Центр протезування, реабілітації та реконструктивної хірургії Superhumans допомагає знайти роботу людям, які отримали інвалідність через війну. Разом із партнерами вже напрацювали базу на 230 вакансій.

Фото: Суспільне Одеса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-