МОЗ про «Доступні ліки»: пріоритет на 2024 рік - збільшення доступності

МОЗ про «Доступні ліки»: пріоритет на 2024 рік - збільшення доступності

Укрінформ
На 2024 рік для Міністерства охорони здоров’я по програмі «Доступні ліки» пріоритет – не збільшення номенклатури ліків, а збільшення доступності до них.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, відповідаючи на запитання, як збільшення фінансування медичної сфери на 2024 рік відіб’ється на наданні медичних послуг громадянам, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, МОЗ збільшив кількість коштів на програму «Доступні ліки».

«Це, зокрема, для того, щоб кожна людина, яка потребує і матиме рецепт від сімейного лікаря або від лікуючого лікаря на певну групу препаратів, могла її спокійно отримати. І ресурсу програми медгарантій достатньо. При цьому для нас пріоритет по «Доступних ліках» сьогодні не збільшувати номенклатуру на 2024 рік, а збільшити доступність», - підкреслив Ляшко.

Він пояснив, що у міністерстві хочуть надати можливість отримати ці лікарські засоби і у віддалених населених пунктах.

Читайте також: Аптеки у лікарнях мають долучитися до програми «Доступні ліки» - рішення уряду

«Зокрема йдеться і про мобільні аптечні пункти, які очікуємо, що вже цього місяця поїдуть, і про можливість доставки замовлень препаратів з програми «Доступні ліки» через "Укрпошту". У нас була вже відповідна зустріч з керівником Смілянським, чітко домовлено поетапно, що хто робить, що ми спрощуємо, що він робить як керівник ДП «Укрпошта», щоб отримати ліцензію і доправляти лікарські засоби у віддалені населені пункти», - розповів міністр.

За його словами, МОЗ також спростив ліцензійні вимоги до аптечних пунктів, які відкриваються у сільських населених пунктах.

«Ми дали можливість фельдшерам, які працюють на фельдшерсько-акушерських пунктах, відпускати лікарські засоби. Робимо все можливе, щоб ліки стали доступними», - запевнив Ляшко.

Читайте також: Нацслужба здоров’я на початку року запустить «кабінет пацієнта»

Як повідомлялося, у 2024 році планується розширення переліку ліків програми «Доступні ліки» за напрямом розлади психіки та поведінки, які пацієнти зможуть отримати безоплатно або з частковою доплатою.

Фото: apteka.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-