У трьох громадах Житомирщини працюватимуть мобільні медичні команди

У трьох громадах Житомирщини працюватимуть мобільні медичні команди

Укрінформ
У межах проєкту «Відновлення доступу до медичних послуг у громадах Житомирської області» в трьох громадах працюватимуть мобільні команди, які надаватимуть первинну медичну та психологічну допомогу, а також соцсупровід.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла керівниця проєкту Маргарита Сіранчук.

«Ми вже сформували склад мобільних медичних команд у межах нового проєкту на Житомирщині, який реалізовує громадська організація «In Touch Ukraine Foundation». Його суть полягає у відновленні медичних послуг для жителів віддалених північних громад області. Мобільні медичні команди виїжджатимуть до населених пунктів Народицької, Словечанської та Олевської громад, де організовуватимуть прийом для місцевих жителів, консультуватимуть з медичних питань, робитимуть скринінги на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, втрату слуху тощо», - зазначила Сіранчук.

За її словами, до складу медичних мобільних команд входять лікар первинної ланки, медсестра або фельдшер, фахівець із соціальної роботи, психолог та водій.

Читайте також: Сімейні лікарі допомагають українцям долати проблеми щодо ментального здоров'я

Основними послугами таких команд є скринінги на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хронічне обструктивне захворювання легень, втрату слуху. Серед додаткових послуг, зокрема, будуть проведення інструментальної діагностики (електрокардіографії, пікфлуометрії/спірометрії, отоскопії, офтальмоскопії, вимірювання гостроти зору), динамічне спостереження жінки з неускладненим перебігом вагітності, проведення діагностики та лікування найбільш поширених інфекційних хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних станів, а також УЗД.

Серед соціально-психологічних послуг можуть бути такі, як надання первинної психологічної допомоги, консультування та діагностика психологічного стану пацієнта, виявлення сімей, дітей та молоді, людей похилого віку, які перебувають у складних життєвих обставинах, та проведення скринінгів на гендерно-зумовлене насилля, депресію та інші.

Читайте також: На Кіровоградщині у 45 громадах створили хаби психологічної допомоги

Сіранчук додала, що під час огляду пацієнтів члени мобільних медичних команд можуть провести тести на вагітність, ВІЛ/СНІД, гепатит B та С, рівень глюкози та холестерину в крові, D-дімер, С-реактивний білок, тропонін, мультикомпонентний тест сечі, тест для діагностики стрептококової ангіни у дітей.

Мобільні медичні команди працюватимуть на Житомирщині впродовж 9 місяців. Перші виїзди планують розпочати вже наступного тижня.

Громадська організація «In Touch Ukraine Foundation» є виконавчим партнером проєкту USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за напрямком відновлення доступу до медичних послуг у громадах Житомирської області (через мобільні медичні команди).

Як повідомляв Укрінформ, на Житомирщині за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у межах проєкту In Touch Ukraine Foundation відкрили 17 STEM-лабораторій та 11 цифрових освітніх просторів.

Фото: ГО «In Touch Ukraine Foundation»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-