На Кіровоградщині у 45 громадах створили хаби психологічної допомоги

На Кіровоградщині у 45 громадах створили хаби психологічної допомоги

Укрінформ
У 45 громадах Кіровоградської області створили психологічні хаби для надання безоплатної психологічної допомоги.

Про це повідомив регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Олександр Кришко на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми зробили анкетування близько 1900 надавачів послуг і 2800 людей. Це ті, хто отримували послуги в різних сферах: соціальний захист, освіта, культура, спорт і так далі. Громадські організації також. Далі ми приступили до картування послуги. Зараз у нас опитаних близько півтори тисячі надавачів послуг - конкретно це ті, що працюють у сфері ментального здоров'я. У нас в області створено розпорядженням голови ОВА у 45 громадах із 49 психологічні хаби», - розповів Кришко.

До роботи хабів залучені професійні психологи, зокрема шкільні психологи, інші працівники, які пройшли відповідне навчання. Також активно залучаються сімейні лікарі, які проходять відповідне навчання за системою Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Читайте також: При Національному інформаційному бюро запрацював психологічний хаб

«314 сімейних лікарів пройшли таке навчання, і загалом вже майже 700 загалом медичних працівників, це, в тому числі, сімейні лікарі, медичні сестри, інші лікарі, які працюють в цій системі. Спеціалісти, які пройшли це навчання, представляють 35 громад. Якщо додати це до психологічних хабів, то в нас зараз покриті послугами 48 із 49 громад», - додав координатор програми.

Наразі програма не розгорнута у Надлацькій громаді.

Психологічний хаб - це кілька лікарів, які можуть виявляти психологічні проблеми. Також може безпосередньо надати допомогу чи встановити діагноз сімейний лікар, або скерує пацієнта в разі необхідності до психолога чи психіатра.

Читайте також: Понад 8,6 тисячі лікарів «первинки» надають послуги з ментального здоровʼя

Кришко зазначив, що все ж дефіцит послуги наразі існує. У 2024 році в області планують підготувати тренерів, які своєю чергою будуть готувати психологів. Вже зараз проводять відповідне анкетування, збирають інформацію про людей, які можуть надавати таке навчання.

До сімейних лікарів, які пройшли навчання, вже звернулися кілька тисяч осіб.

Програма ментального здоров’я «Ти як?» створена з ініціативи першої леді України Олени Зеленської у зв'язку з потребою громадян у психосоціальній підтримці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-