Рослинне чи коров’яче: яке молоко корисніше для людини

Рослинне чи коров’яче: яке молоко корисніше для людини

Укрінформ
Лишаючись безсумнівним компонентом здорового харчування, коров’яче молоко і молочні продукти втрачають популярність.

Особливо це стосується молоді, переважно дівчат, але й від юнаків можна почути розчарування відсутністю бананового молока у черзі за кавою.

Чи може замінити рослинне молоко тваринні молочні продукти Укрінформу роповів голова правління у Асоціація дієтологів України, лікар-гастроентеролог Олег Швець.

Існує декілька поширених причин відмови від споживання традиційного коров’ячого молока (ймовірно прикметник «традиційне» невдовзі може опинитися під сумнівом). Вони можуть бути об’єктивними, наприклад, алергія на білок коров’ячого молока. Або суб’єктивними і необґрунтованими у випадку реальної або уявної непереносимості лактози або наявності безпідставного переконання у некорисності тваринного молока.

У будь-якому випадку важливим є розуміння того, які наслідки може мати відмова від споживання молочних продуктів з огляду на забезпечення організму важливими поживними речовинами.

Згідно з результатами дослідження науковців з Університету Міннесоти, у рослинному молоці, наприклад, у мигдальному або вівсяному, переважно міститься менше кальцію, вітаміну D і білка, аніж у коров’ячому, яке розглядається в якості основних джерел незамінних поживних речовин.

Читайте також: В Україні подорожчали молочні продукти - асоціація виробників

Все більш поширеною є практика збагачення рослинного молока кальцієм і вітаміном D, але в більшості йому все ще не вистачає такого ж рівня білка, який має коров’яче молоко. Аналіз включав понад 200 варіантів рослинного молока з мигдалю, кеш’ю, кокосу, льону, фундуку, коноплі, вівса, фісташок, риса, сої та волоських горіхів.  Половина з них були збагачені вітаміном D, дві третини збагачені кальцієм, і майже 20% мали рівень білка, подібний до коров’ячого молока.

Звісно, ці поживні речовини можна отримати з інших джерел. Однак споживач може вважати, що рослинне молоко є рівноцінною заміною молочних продуктів, хоча насправді у більшості випадків це не відповідає дійсності.

Обравши рослинну альтернативу коров’ячому молоку, варто читати етикетки продуктів і вибирати ті варіанти рослинного молока, в яких зазначено кальцій і вітамін D як додані інгредієнти в достатній кількості, а також намагатися додавати до свого раціону інші джерела кальцію і вітаміну D.

Читайте також: Збалансоване харчування може запобігти кожній п’ятій смерті - Центр громадського здоров'я

Поточні рекомендації щодо харчування наголошують на тому, що рослинне молоко переважно не забезпечує отримання потрібної кількості деяких поживних речовин (передусім, білку, кальцію та вітаміну В12), оскільки його вміст не є еквівалентними коров’ячому молоку.

Більшість людей (крім випадків алергії на білки коров’ячого молока) отримують користь від споживання традиційних молочних продуктів без доданого цукру із помірним вмістом жиру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-