Збалансоване харчування може запобігти кожній п’ятій смерті - Центр громадського здоров'я

Збалансоване харчування може запобігти кожній п’ятій смерті - Центр громадського здоров'я

Укрінформ
Продукти з високим вмістом солі та цукру, трансжири, недостатнє вживання овочів і фруктів та, як наслідок, зайва вага – усе це призводить до розвитку захворювань серцево-судинної системи – гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.  

Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, здорове харчування може запобігти кожній п’ятій смерті в усьому світі.

Щоденне здорове меню знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Кілька рекомендацій ВООЗ про те, як харчуватися збалансовано:

  • Вживайте 400 г (або 4-5 порцій) овочів та фруктів щодня: 1 порція — це 1 фрукт чи овоч середнього розміру.

  • Не досолюйте їжу — у щоденному раціоні має бути не більше 1 ч. л. солі. Уникайте вживання прихованої солі — зазвичай вона міститься у складі ковбас, соусів, консервів.

  • Відмовтеся від продуктів з доданим цукром: його добова доза — до 10 ч. л. Доданий цукор міститься у цукерках, шоколаді, випічці, солодких напоях тощо, тож краще замінити їх на фрукти та ягоди.

  • Їжте більше клітковини —  це корисні цільнозернові каші, бобові та горіхи. Такі продукти знижують рівень холестерину в крові. 

  • Вживайте менше трансжирів — магазинної випічки, фастфуду та смажених страв. Натомість обирайте морську рибу, олії, горіхи, насіння — це унікальне джерело омега-3 жирних кислот, які корисно впливають на стан серцево-судинної системи.

  • Стежте за кількістю порцій, аби не переїдати.

У ЦГЗ закликають звернутися до свого сімейного лікаря — він допоможе скласти збалансований раціон.

Читайте також: Які вітаміни та мікроелементи допоможуть пережити зиму - рекомендації дієтолога

Як повідомляв Укрінформ, головний "друг" діабету - ожиріння і зайва вага, важливо вести здоровий спосіб життя, кожна людина після 40 років має перевіряти бодай раз на рік рівень цукру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-