Зеленська - про міжнародне медичне партнерство: Це шанс урятувати більше життів

Зеленська - про міжнародне медичне партнерство: Це шанс урятувати більше життів

Фото
Укрінформ
Перша леді Олена Зеленська наголошує на важливості міжнародного медичного партнерства для України, особливо в умовах війни задля порятунку якомога більшої кількості людей.

Про це вона заявила на семінарі, організованому ВООЗ і присвяченому Тwinning-партнерству, повідомляється на сайті Президента, передає Укрінформ.

"Міжнародне медичне партнерство особисто для мене - це один із найважливіших результатів зробленого за рік. Започаткували його на полях Саміту перших леді та джентльменів у вересні, куди вперше запросили ще й очільників МОЗ із різних країн. І це медичне побратимство – наш шанс урятувати ще більше життів", - зазначила Зеленська.

За її словами, в Україні надзвичайно потужні й самовіддані медики, і партнерство, зокрема, має допомогти також і їм - не вигоріти, самозберегтися та працювати ще ефективніше.

Зеленська зауважила, що українські лікарні перевантажені, бо в них рятують і жертв російських атак, і інших пацієнтів. Тому із самого початку вторгнення ми були вдячні за будь-який прояв медичної співпраці зі світом.

Читайте також: Майже 250 українських медиків у листопаді пройшли навчання за кордоном

Перша леді нагадала, що на початку війни така співпраця проявлялася в евакуації наших важких пацієнтів і в приїзді іноземних медичних команд до України. "Недолік був у тому, що всі пацієнти не можуть виїхати за кордон, а всі найкращі лікарі світу не можуть приїхати сюди. Була потрібна система, яка працюватиме безперервно. Так з’явилася ідея міжнародного медичного партнерства, коли українська лікарня співпрацює з конкретною закордонною лікарнею. Фактично створюється побратимство між медичними закладами, і вони вже безпосередньо співпрацюють, залежно від конкретної потреби, від кожної унікальної ситуації», – розповіла дружина Президента.

При цьому вона підкреслила, що міжнародне партнерство - це двосторонній процес, і Україні є що дати у відповідь. "Досвід наших лікарів у лікуванні політравм в екстремальній медицині нині найбільший у світі. І наші лікарі вирішують щодня дуже складні завдання з порятунку життів. Це те, чим ми маємо і може ділитися. За ці знання ми платимо дуже високу ціну і вони не повинні бути втрачені, вони мають допомогти розвитку медицини", - сказала Зеленська.

Вона зазначила, що немає нічого важливішого у світі за людське життя, і ми в Україні обороняємо саме його. І так само як і з військовою допомогою втримати цю оборону можна тільки разом, додала перша леді.

Вона висловила вдячність доктору Ярно Хабіхту, який представляє ВООЗ в Україні, і міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку, які також були присутні на заході разом із представниками закладів охорони здоров’я. "Так і мають упроваджуватися зміни – власним прикладом очільників тих відомств, що їх реалізують", - підкреслила Зеленська.

Читайте також: Україна посилить медичне партнерство з Японією у сфері медицини катастроф

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, своєю чергою, зауважив, що жодна медична система не в змозі самотужки ефективно протидіяти масштабним викликам. "Це показала нам спочатку пандемія COVID-19, а згодом і повномасштабна війна. Міжнародне медичне партнерство – це про поглиблення міжнародної взаємодії на рівні лікарня – лікарня, тобто на рівні потреб і профілю конкретного медичного закладу. Це про налагодження безпосередніх зв'язків між медиками та обмін найкращими практиками заради поліпшення якості медицини як в Україні, так і в інших країнах», – сказав він.

Представники медзакладів, які взяли участь у заході, мали змогу ознайомитися з підходом ВООЗ до Тwinning-партнерств. Під час групової роботи учасники спробували спільно опрацювати принципи партнерства Twinning, які можуть бути основою програми міжнародного медичного партнерства в Україні, та визначити потенційні пріоритетні сфери для такої взаємодії.

Передбачається, що ВООЗ у майбутньому надасть підтримку, яка необхідна для формування стратегічного бачення партнерства кожним медзакладом, а також рекомендації керівникам українських лікарень щодо того, як ефективно організувати роботу з міжнародними партнерами.

Як повідомлялося, ініціатива міжнародного медичного партнерства була започаткована під час третього Саміту перших леді та джентльменів у Києві 6 вересня 2023 року. Вона передбачає безпосередню співпрацю між українськими клініками та закордонними медзакладами.

Наразі укладено 27 меморандумів про партнерство. Активну участь в ініціативі бере 21 український медичний заклад із 10 областей: Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, а також із м. Києва. Проєкт реалізує Міністерство охорони здоров'я України під патронатом першої леді.

Читайте також: Київська обласна дитяча лікарня і найбільша дитяча клініка Данії стали партнерами - Зеленська

Нещодавно «Охматдит» та Криворізька міська клінічна лікарня № 2 підписали меморандуми про міжнародне медичне партнерство з Каролінською університетською лікарнею (Швеція).

ВООЗ має власну модель розвитку таких партнерств – Twinning Partnerships for Improvement (TPI), в основі якої – встановлення пріоритетів, що узгоджуються з національною політикою у сфері охорони здоров'я, відповідними планами та стратегіями.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-