На території України циркулюють 17 підтипів штаму «Омікрон»

На території України циркулюють 17 підтипів штаму «Омікрон»

Укрінформ
На території України циркулюють 17 субваріантів COVID-19, підтипів штаму «Омікрон».

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Зараз на території країни циркулює 17 субваріантів штаму «Омікрон». Від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема «Дельту» та «Альфу», - йдеться у повідомленні.

В МОЗ зазначили, що за перебігом захворювання штам «Омікрон» переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, старших за 60 років.

Також, як додали в МОЗ, змінюється конфігурація вакцин проти коронавірусної хвороби. Зокрема рекомендовано використовувати “омікронспецифічну” вакцину, яка містить щонайменше декілька ключових компонентів штаму “Омікрон” і є ефективнішою.

Наразі триває доставка «омікронспецифічної» вакцини проти COVID-19 до медзакладів в областях. Це оновлена версія вакцини Comirnaty від американської компанії Pfizer, адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2. Україна отримала 203 тисячі доз в рамках міжнародної ініціативи СOVAX.

Читайте також: Карантин через грип та ГРВІ по країні оголошувати не будуть - Кузін

Як повідомлялося, з жовтня зареєстровано 343 летальні випадки від наслідків захворювання на коронавірус, серед померлих — дві дитини віком до 17 років. Вакцинація залишається рекомендованою та безоплатною для всіх українців. Вона доступна на рівні кожного регіону. Зробити щеплення можна у сімейного лікаря або в пункті щеплення на базі лікарні. Загальний рекомендований курс з вакцинації проти COVID-19 — три щеплення. Це курс із первинної вакцинації, усі наступні щеплення проводяться після консультацій з лікарем. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з п'ятирічного віку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-