МОЗ нагадує, що вимагати гроші у пацієнта - злочин

МОЗ нагадує, що вимагати гроші у пацієнта - злочин

Укрінформ
Перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров заявив, що неформальні платежі у лікарнях мають бути припинені.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

У МОЗ наголошують, що всі українці можуть безоплатно отримати широкий спектр медичних послуг завдяки Програмі медгарантій, однак практика неформальних платежів у медзакладах досі існує і підкріплюється «традиціями» та менеджментом медзакладів.

«Така ситуація є абсолютно неприпустимою. НСЗУ повністю покриває медзакладам вартість лікування та реабілітації пацієнтів. Пацієнти мають право на безоплатні ліки та перебування у стаціонарі, а лікарі та медсестри отримують заробітну плату шляхом раціонального розподілу коштів керівництвом закладу. Вимагати кошти у пацієнта — це злочин», — заявив Дубров.

Читайте також: В Україні наступного року зросте фінансування послуг з реабілітації - НСЗУ

у МОЗ повідомили, що для аналізу динаміки неформальних платежів було проведене дослідження проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Згідно з його результатами, пацієнти повідомляють про значне скорочення частоти і середніх розмірів неформальних платежів за всіма пріоритетними послугами порівняно з 2020 роком. Однак їх кількість залишається високою: кожен шостий пацієнт при пологах і кожен другий при інсульті сплачував неформально за лікарські засоби.

Водночас завдяки розширенню ПМГ та Національного переліку лікарських засобів з 2020 року вдвічі скоротилась кількість пацієнтів, які стикалися з вказівкою придбати ліки власним коштом. За результатами дослідження, лише 23% пацієнтів вказали на таку причину неформальних платежів, тоді як у 2020 році — 48%. При цьому у 2023 році лише 3% пацієнтів стикнулись з безпосередньою вимогою платежів від медзакладу.

В МОЗ вкотре наголосили, що всі витрати, повʼязані з лікуванням пацієнта у стаціонарних умовах, повністю покриваються пакетами Програми медичних гарантій. НСЗУ перераховує медзакладам кошти за кожного пролікованого пацієнта.

Читайте також: У МОЗ розповіли, скільки лікарів можуть надавати психологічну допомогу на «первинці»

Як повідомляв Укрінформ, бюджет Програми медичних гарантій на 2023 рік становив понад 142 млрд гривень. Із них 4,7 млн гривень виділено на реімбурсацію лікарських засобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-