Спалах гепатиту на Вінниччині: Кузін назвав ймовірне джерело зараження

Спалах гепатиту на Вінниччині: Кузін назвав ймовірне джерело зараження

Ексклюзив
Укрінформ
У Вінницькій області на вірусний гепатит А загалом захворіли 327 осіб, ймовірне джерело зараження – продуктові ринки, на даний час ризики захворіти на цей вірус відсутні.

Про це розповів у коментарі Укрінформу заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Сумарно на сьогодні у Вінницькій області захворіло 327 осіб, і це доволі високі показники. Найбільш імовірною причиною спалаху вірусу стало те, що працівники переважної більшості ринків були джерелом інфікування», - сказав він.

За його словами, розглядалось чимало факторів, які могли спричинити спалах.

«Ми розглядали, зокрема, такі питання, як питна вода і вплив харчових продуктів. Стосовно питної воли, було відібрано велику кількість проб для проведення розширеного вірусологічного контролю, але збудника вірусу гепатиту А у воді не було знайдено», - зазначив Кузін.

Водночас, зауважив він, під час обстеження води було зафіксовано, що кількість відхилень у питній воді по мікробіологічних показниках у Вінницькій області є суттєво вищою, аніж в середньому по Україні. І тут область, за його словами, має продовжити роботу, щоб унормувати і технологічні регламенти підготовки питної води, і недопущення ризиків спалахів у майбутньому.

Читайте також: На Вінничині вже минула активна фаза спалаху вірусного гепатиту А - Кузін

Головний санітарний лікар повідомив, що загалом було обстежено понад 3,5 тисячі осіб, які працюють на ризикованих об’єктах області (заклади громадського харчування, роздрібна торгівля), зафіксовано 9 позитивних знахідок.

«Ці люди перенесли вірусний гепатит у легкій або середній формі, і до лікарів не зверталися. Однак такі люди найчастіше інфікують своє оточення. Тому вони пройшли відповідне медичне обстеження. Станом на сьогодні, більша частина з них виписані з медзакладів. І зараз ми можемо сказати, що ризиків заразитись вірусним гепатитом А через харчові продукти в області відсутні», - підкреслив головний санітарний лікар.

Він також нагадав, що це другий спалах гепатиту А на території України. Перший спалах було зафіксовано на території Закарпатської області.

«Там ми реєстрували випадки захворювання на вірусний гепатит А у липні і серпні, і там знаходили більше 90 осіб. У Вінницькій області він трохи розтягнувся за масштабами. Однак в цьому випадку дуже ефективно спрацювала протиепідеміологічна служба і система охорони здоров’я. Дуже ефективно і в повному обсязі була застосована також постконтактна вакцинація», - додав головний санітарний лікар.

Читайте також: На Вінниччині лікарі прогнозують ще одну хвилю захворюваності на гепатит А

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста, з підтвердженим діагнозом госпіталізовані 60 людей, серед яких — 14 дітей.

На початку листопада кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А в області зросла до 276. Окрім Вінниці, випадки захворювання зареєстрували і в інших територіальних громадах області. Хворих на гепатит А виявили у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині.

Читайте також: На Волині зареєстрували випадок вірусного гепатиту А

Спалах гепатиту А на Вінниччині було визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. У регіоні було посилено протиепідемічні заходи, зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках. Додаткові перевірки проводились на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-