На Вінничині вже минула активна фаза спалаху вірусного гепатиту А - Кузін

На Вінничині вже минула активна фаза спалаху вірусного гепатиту А - Кузін

Укрінформ
Активна фаза спалаху вірусного гепатиту А у Вінницькій області уже минула, фіксуються лише поодинокі випадки захворювання.

Про це розповів на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«Вінниця пережила досить масивний спалах вірусного гепатиту А. Останній подібний спалах на території Вінницької області був зафіксований у 2001 році. Це були доволі-таки високі показники, і станом на сьогодні активна фаза цього спалаху вже пройшла. Ми бачимо лише поодинокі випадки, які є залишковими, враховуючи те, що гепатит А – це захворювання з досить тривалим інкубаційним періодом», - сказав головний санітарний лікар.

Він зазначив, що місцева влада і епідеміологи провели велику роботу з обстеження місцевого населення, основний фокус був зроблений на те, щоб знайти потенційне джерело інфікування.

«Загалом було обстежено понад 3,5 тисячі осіб, які працюють на епідеміологічно ризикованих об’єктах, як-то заклади громадського харчування, роздрібна торгівля, виробництво харчових продуктів і ринки. Ми маємо 9 позитивних знахідок. Це досить позитивний показник. Найбільша кількість знахідок є на ринку, і більша частина пацієнтів, які захворіли, також вказували, що вони купували продукти саме на ринку», - розповів Кузін.

Читайте також: У МОЗ спростовують фейк про запровадження карантину через гепатит А

Зараз, за його словами, можна сказати, що продаж і використання продуктів у Вінницькій області уже є цілком безпечними, але не варто забувати про звичайні заходи безпеки, як, наприклад, миття овочів і фруктів, дотримання необхідного режиму приготування продуктів.

Головний санітарний лікар також повідомив, що до Вінницької області була перенаправлена вакцина від вірусного гепатиту А, вакцинацію пройшли 669 медичних працівників і понад 100 контактних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста, з підтвердженим діагнозом госпіталізовані 60 людей, серед яких — 14 дітей.

На початку листопада кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А в області зросла до 276. Окрім Вінниці випадки захворювання зареєстрували і в інших територіальних громадах області. Хворих на гепатит А виявили у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині.

Читайте також: Календар щеплень: коли і від чого вакцинуватися в Україні

Спалах гепатиту А на Вінниччині було визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. У регіоні було посилено протиепідемічні заходи, зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках. Додаткові перевірки проводились на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування.

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-