МОЗ за час війни організувало майже 200 медичних евакуацій до європейських клінік

МОЗ за час війни організувало майже 200 медичних евакуацій до європейських клінік

Укрінформ
Міністерства охорони здоров'я України у співпраці з Єврокомісією та партнерами із квітня 2022 року організувало 190 медичних евакуацій до європейських клінік для постраждалих від війни українців, які потребують спеціалізованого лікування й реабілітації.

Про це повідомила пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

“Починаючи з квітня 2022 року та до цього часу тривають евакуаційні рейси, організовані МОЗ у співпраці з Єврокомісією та партнерами. Такі медичні евакуації відбуваються щотижня. Вони організовують для постраждалих українців, які потребують спеціалізованого лікування й реабілітації, їх транспортують до європейських клінік. Загалом вже організовано 190 медичних евакуацій”, - йдеться в повідомленні.

У МОЗ підкреслили, що для пацієнтів медична евакуація та подальше лікування за кордоном є безоплатним.

Як зауважили в міністерстві, через постійні атаки та пошкоджену інфраструктуру, а також ведення активних бойових дій на окремих територіях України лікувати таких пацієнтів складно, а інколи просто неможливо. Тому постраждалих громадян транспортують до клінік Євросоюзу для лікування та/або реабілітації.

Зазначається, що алгоритм евакуації є наступним: МОЗ України подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити їм необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі естафету підхоплюють повітряні госпіталі.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що на сьогодні вже понад 30 країн прийняли українців на лікування, зокрема Німеччина, Норвегія, Латвія, Литва, Польща, Франція, Італія, Данія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Нідерланди тощо.

Читайте також: У МОЗ спростували російський фейк про дефіцит ліків: Це частина ворожої ІПСО

Також з початку війни через регулярні конвої вивезено на високоспеціалізоване лікування за кордоном понад 1300 українських дітей з онкологічними захворюваннями, травмами та хронічними захворюваннями.

Як повідомлялося, від початку війни у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії за підтримки ВООЗ, уряду Польщі та багатьох міжнародних партнерів вдалося евакуювати спеціалізованим медичним транспортом з різних міст України до закордонних клінік понад 4 тисячі українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-