У Києві обговорили проблеми репродуктивного здоров'я жінок та чоловіків

У Києві обговорили проблеми репродуктивного здоров'я жінок та чоловіків

Укрінформ
Репродуктивна функція як жінок, так і чоловіків страждає від низки факторів, серед яких є гострий чи хронічний стрес, спричинений повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Про це на пресконференції "Шлях до батьківства: можливі інструменти збереження майбутнього", яка відбулася в Укрінформі, заявила доктор медичних наук, лікар акушер-гінеколог вищої категорії центру Medical Plaza Київ Наталія Данкович.

"У 50% випадків порушення репродуктивної функції обумовлено не тільки одним фактором, а кількома факторами, тобто чоловічим і жіночим, і у кожного є своє відхилення у стані здоров'я, які ми обов'язково маємо досліджувати. Буває так, що жінка та чоловік вважають себе здоровими при обстеженні, лікарі говорять, що у них все добре. І при цьому роками очікують, коли ж настане вагітність. Коли ми починаємо обстежувати такі пари, то бачимо, що проблема ідіопатичного безпліддя (нездатність пари зачати дитину без видимих причин), яка складає 15-25%, при детальному обстеженні значно знижується", - сказала Данкович.

Серед факторів, які можуть вплинути на репродуктивну функцію, за словами лікарки, і стрес, що дуже актуально зараз для України, і вплив екології. Загалом, за її словами, в Україні зараз спостерігається зниження народжуваності, і війна прямо на це вплинула, оскільки дуже багато жінок репродуктивного віку, а також дівчат виїхали за кордон. Також на рівень народжуваності впливає те, що жінки з різних причин відкладають народження дитини. Серед глобальних причин раніше була пандемія коронавірусної хвороби, тепер це повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Втім, є багато і інших факторів медичного характеру, через які можуть виникнути порушення репродуктивної функції у жінок.

У випадку неможливості завагітніти і виносити дитину вона радить жінкам пройти комплексну діагностику, за результатами якої встановлюється причина патології.

Читайте також: У світі щодві хвилини помирає жінка через причини, пов’язані з вагітністю або пологами - ВООЗ

Також, за її словами, серед факторів репродуктивного порушення може бути і вік.

"Велика група пацієнтів 46-47 років звертається до нас. Це бажання жінки, а наскільки нам вдасться їй допомогти без репродуктивних технологій та донації клітин - це питання часу, і такі пацієнтки потребують посиленого ведення і акушерів-гінекологів, і генетичного тестування ембріонів", - пояснила Данкович.

Водночас, як додала вона, багато пар стикається з тим, що репродуктивні проблеми є і у чоловіків.

За словами лікаря акушера-гінекологацентру Medical Plaza Київ Олега Сігунова, під дією гострого та хронічного стресу репродуктивна функція може порушитися і у чоловіків.

З початку повномасштабного вторгнення до Medical Plaza Київ звернулися сотні пар, де чоловік перебуває у лавах Збройних сил України: "Ми можемо говорити впевнено, що практично у кожного чоловіка, який перебуває на передовій, є патологічні зміни…", - сказав Сігунов.

Тому, додав він, все більше чоловіків, які беруть участь у бойових діях, приймають рішення зберегти свій біологічний матеріал з можливістю втілити свої репродуктивні плани в майбутньому.

 Так само як зауважила Данкович, таку можливість мають і жінки. У тому числі і військовослужбовиці.

Наразі, резюмували фахівці, в Україні, в тому числі в Medical Plaza Київ, діють програми по збереження репродуктивного матеріалу для учасників бойових дій. Для військовослужбовців та військовослужбовиць діють знижки. До реалізації таких програм долучаються благодійники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-