На Рівненщині зафіксували випадки ботулізму - ЦГЗ

На Рівненщині зафіксували випадки ботулізму - ЦГЗ

Укрінформ
У Рівненській області зафіксували три випадки захворювання на ботулізм серед будівельників.

Як повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України, чоловіки, у яких діагностували ботулізм, вживали проварену солону свинину домашнього виготовлення. 

Чоловіки не одразу звернулися по медичну допомогу. Лише після помітного погіршення стану здоров’я пацієнтів госпіталізували з середнім та легким станами перебігу ботулізму. 

У відібраних зразках сироватки крові чоловіків було виявлено ботулотоксин. Тому хворим ввели протиботулінічну сироватку - препарат, що блокує дію токсину ботулізму. 

Читайте також: Україна забезпечена сироваткою проти ботулізму – МОЗ

За інформацією Центру громадського здоров’я, на сьогодні пацієнти одужали і їх виписали з медичного закладу. 

Чим небезпечний ботулізм?

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання наступних продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання/транспортування:  

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва.

Серед симптомів ботулізму: порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово. Надалі з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-