Україна забезпечена сироваткою проти ботулізму – МОЗ

Україна забезпечена сироваткою проти ботулізму – МОЗ

Ексклюзив
Укрінформ
На сьогодні в Україні є достатня кількість протиботулінічної сироватки - препарату, що блокує дію токсину ботулізму.

Про це Укрінформу повідомили у відділі з питань комунікацій Міністерства охорони здоров’я.

У відомстві наголосили, що ризик захворіти на ботулізм у регіонах, які постраждали через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС, зберігається. Наразі на цих територіях не було виявлено жодного випадку ботулізму.

У МОЗ поінформували, що для реагування на ймовірні випадки ботулізму до Миколаївської області передали 11 флаконів протиботулінічної сироватки.

Читайте також: Інфекціоніст рекомендує відмовитися від рибних продуктів через загрозу ботулізму

Загалом за 5 місяців 2023 року в Україні не зафіксували жодного випадку ботулізму, підкреслили у МОЗ.

Фахівці міністерства вкотре нагадали українцям, що не слід купувати рибу та рибні продукти на стихійних ринках. Мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною: таку рибу не можна вживати, зокрема, сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.

Читайте також: На Одещині госпіталізували чотирьох людей, які отруїлися рибою

Як повідомляв Укрінформ, через терористичне знищення росіянами Каховської ГЕС у деяких областях стався масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилося на обмілілих водоймах.

Ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Ботулізм не має епідемічного потенціалу, оскільки не передається від людини до людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-