У США провели першу трансплантацію цілого ока

У США провели першу трансплантацію цілого ока

Відео
Укрінформ
Хірурги в Нью-Йорку провели першу в історії трансплантацію цілого ока людині, що є проривом для медицини, хоча зір у пацієнта не відновився.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

«Сам факт пересадки ока - це величезний крок уперед, це те, про що століттями думали, але ніколи не робили», - сказав доктор Едуардо Родрігес, який очолював групу хірургів NYU Langone Health.

Читайте також: В Україні за 9 місяців провели більше трансплантацій, ніж за увесь минулий рік

До цього часу лікарі могли трансплантувати лише рогівку, прозорий передній шар ока.

Зазначається, що трансплантацію цілого ока провели 46-річному військовому ветерану з Арканзасу Аарону Джеймсу. Він вижив після нещасного випадку, коли його вдарило струмом на виробництві. В результаті цього його ліва частина обличчя, ніс, рот та ліве око були сильно пошкоджені.

Чоловіку провели часткову пересадку обличчя та трансплантували око. Операція тривала 21 годину.

За словами Родрігеса, метою медиків було не відновлення зору, а збереження життєздатності очного яблука. В цей час пересаджене око не зв'язується з мозком через зоровий нерв. Щоб прискорити відновлення зв'язку між зоровим нервом ока та мозком реципієнта, хірурги зібрали стовбурові клітини з кісткового мозку донора і ввели їх у нерв.

Лікарі надалі відстежуватимуть стан пацієнта.

Трансплантація життєздатного очного яблука відкриває багато нових можливостей, сказав Родрігес, навіть якщо в цьому випадку зір не відновиться.

За його словами, інші дослідницькі групи розробляють спосіб з'єднання нервових мереж мозку з незрячими очима шляхом введення електродів.

«Навіть якщо я не зможу бачити, принаймні ви всі зможете навчитися чомусь, щоб допомогти наступній людині. Сподіваюся, це відкриє новий шлях», — сказав пацієнт.

Родрігес запевняє, що Джеймс все ще має шанс відновити зір на пересадженому оці.

Читайте також: Померла пацієнтка, якій першій в Україні зробили комплексну трансплантацію

Як повідомляв Укрінформ, у США помер Лоуренс Фосетт, який прожив шість тижнів після пересадки серця генетично модифікованої свині у Медичному центрі Університету Меріленду (Балтімор).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-