Щеплення проти кору в рамках «наздоганяючої вакцинації» отримали вже понад 153 тисячі дітей

Щеплення проти кору в рамках «наздоганяючої вакцинації» отримали вже понад 153 тисячі дітей

Укрінформ
В Україні у рамках «наздоганяючої вакцинації» проти кору пропущені щеплення отримали 60% дітей.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"За три місяці в рамках «наздоганяючої вакцинації» проти кору дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення, вдалося вакцинувати 153 493 дитини. Серед них перше щеплення отримали 68 488 дітей у віці від 2 до 17 років, другу дозу вакцини — 85 005 дітей віком від 7 до 17 років", - йдеться у повідомленні.

Водночас, як додали в МОЗ, майже 30% запрошених не з’явилися на вакцинацію через виїзд або тимчасове проживання за кордоном. Найбільше таких відмов зафіксували у Сумській та Чернігівській областях. У близько 8% дітей під час медичного огляду були підтверджені протипоказання до вакцинації, зумовлені станом здоров’я. Решта — відмовились від вакцинації через релігійні або особисті переконання.

В МОЗ нагадали, що за Календарем профілактичних щеплень кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше та уникнути таких ускладнень, як пневмонія, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку). Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання у світі.

Як наголосив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, кір - небезпечне захворювання, яке має важкі ускладнення та летальні випадки. Тому вакцинальна кампанія з “наздоганяючої вакцинації” проти кору була спрямована саме на запобігання спалаху кору в Україні.

«Спалахи кору — циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років. Зараз, коли невакциновані діти повертаються до навчання у колективах, під час тривог перебувають у бомбосховищах, — ризик поширення інфекції зростає. Особливо небезпечне це захворювання для тих, хто за медичними протипоказами не може зробити щеплення. Тому батькам важливо подбати про захист своїх дітей; усі, хто пропустили щеплення, — зверніться до сімейного лікаря та вакцинуйте дітей. Особливо, якщо ви перебували за кордоном і зараз повернулись в Україну, — повідомте свого сімейного лікаря, які щеплення пропустили та пройдіть довакцинацію», — зазначив Кузін.

За 9 місяців в Україні зареєстровано 46 випадків захворювання на кір (із них 24 — це діти до 17 років). Водночас за весь 2022 рік, за даними Центру громадського здоров’я, було зареєстровано всього 11 випадків.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2023 року МОЗ оголосило кампанію "наздоганяючої вакцинації" проти кору, в межах якої пропущені щеплення мають отримати 260 тис. дітей. Сформовано 312 мобільних бригад, що вакцинують дітей в організованих колективах та у віддалених від пунктів щеплень територіях. Щоб записатись на вакцинацію до мобільної бригади або запросити її до громади чи організованого колективу, потрібно звернутися до Центру контролю та профілактики хвороб в області проживання чи за місцем тимчасового перебування.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 — діти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-