Українські винахідники створили унікальні накладки для ран та опіків, які рятують життя на фронті

Українські винахідники створили унікальні накладки для ран та опіків, які рятують життя на фронті

Укрінформ
Група українських винахідників, до якої увійшли інженери, біологи та біохіміки, розробила інноваційні накладки для ран та опіків, дезінфікуючи розчини, препарати для знезараження води, які зараз ефективно працюють на фронті.

Про це Укрінформу повідомив один з розробників інновації Олександр Длігач.

«Вже у четвер у військовому госпіталі у Кам'янскому відбудеться медична презентація цих накладок для ран та опіків, а також дезінфікуючих розчинів для місцевих медиків та волонтерів», - розповів він.

За словами розробника, завдяки антибактеріальним компонентам ці вироби можна успішно використовувати для попередження інфікування ран патогенними мікроорганізмами. Крім того, використання накладок допомагає створювати на раневій поверхні пластифіковане біоцидне газопроникне покриття, яке забезпечує тривалий (до 2-х діб) захист обробленої поверхні. При цьому, як показала практика, це покриття легко змивається звичайною водою.

Читайте також: Стабілізаційні пункти на передовій повністю забезпечені медобладнанням та ліками - МОЗ

Препарати даного напряму почали розроблятися ще в 2000-х роках авторським колективом під керівництвом Леоніда Драпея та Олександра Длігача, що займаються винахідництвом у ряді галузей вже багато років. Зараз авторський колектив продовжує створення та дослідження нових продуктів дезінфектантів 5-го покоління.

За словами розробників, з 2014 року інноваційні накладки для ран і опіків, дезінфікуючи розчини та препарати для знезараження води активно використовуються і ефективно працюють на фронті, а також користуються попитом і повагою серед військових медиків та волонтерів.

«Зазвичай загоєння поверхні рани може сповільнюватися через присутність в рані ексудату, утворень у вигляді плівок, кірок і струпа з омертвілої тканини і клітинного детриту та/або біоплівок. Ці покриття складно видаляються і створюють сприятливі умови для зростання патогенної мікрофлори», – розповів Длігач.

Речовини з накладки дозволяють проводити ретельне очищення поверхні рани, зволожувати її і пригнічувати патогенну бактеріальну флору, що й створює умови для якнайшвидшого її загоєння, пояснив Драпей.

Читайте також: Як працює «рядовий» стабпункт на бахмутському напрямку

Така продукція застосовується також у сільському господарстві, харчовій промисловості, санітарії та випускається, зокрема, у Києві.

Ці накладки можуть використовуватися для очищення, зволоження і деконтамінації (процесу проведення медико-санітарних заходів з метою усунення хімічних, радіаційних чинників та біологічних агентів з поверхні тіла) гнійно-некротичних ран різного походження, в тому числі, ран, які не гояться, таких як трофічні виразки, пролежні, синдром діабетичної стопи і тощо; посттравматичних ран з наявністю сторонніх і некротичних тканин; термічних і хімічних опіків, особливо при ураженнях з великою кількістю некротичних тканин і струпа; поверхонь навколо стом, катетерів або зондів; післяопераційних ран (в т. ч інфікованих); псоріатичних ушкоджень шкірних покривів; ушкоджень після укусів комах (в т. ч. з алергічними проявами).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-