У Франківській обласній клінічній лікарні провели 12-ту трансплантацію

У Франківській обласній клінічній лікарні провели 12-ту трансплантацію

Фото
Укрінформ
Хірурги Івано-Франківської клінічної обласної лікарні провели свою 12-ту трансплантацію.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Донором став 58-річний уродженець Закарпаття, який потрапив у ДТП. На жаль, через важкі травми чоловіка врятувати не вдалося. Втім, його рідні прийняли рішення подарувати шанс на життя іншим людям та підписали згоду на посмертне донорство. Після констатації смерті мозку чоловіка та проведення аналізів на сумісність органів із реципієнтом, лікарі почали підготовку до трансплантації нирки", - йдеться у повідомленні.

Перед операційною медики традиційно створили коридор пошани та хвилиною мовчання вшанували памʼять донора.

Читайте також: У Хмельницькому чоловікові провели трансплантацію серця

В МОЗ зазначають, що операція пройшла успішно, стан пацієнта стабільний. Проте попереду у нього довгий та надзвичайно непростий період відновлення, який супроводжується низкою ризиків. Зокрема ймовірним відторгненням донорського органу.

У МОЗ наголошують, що трансплантація – складний, командний процес, в якому у кожного члена команди своя чітко визначена функція. Так, транспланти-координатори відповідають за документи реципієнтів, ретельний аналіз їх стану та консиліуми. Анестезіологи проводять переднаркозну підготовку, контролюють стан пацієнта під час операції. Вони ж фіксують всі дії команди, яка працює в операційній та записують у спеціальний журнал кожен крок трансплантаційної бригади. Усього за вісім годин операції проводиться понад сто процедур і маніпуляцій різної складності. Хірурги відповідають за саму пересадку. Їх завдання разом із командою не лише ювелірно виконати надскладне втручання, а й вкластись у дедлайн – «золоті» 8 годин, поки орган є придатним для трансплантації.

Як повідомлялося, загалом за перші 9 місяців 2023 року в країні проведено 406 пересадок. З них 272 – трансплантації нирки.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-