Експерти назвали фактори ризику розвитку раку підшлункової залози

Експерти назвали фактори ризику розвитку раку підшлункової залози

Відео
Укрінформ
До місяця обізнаності про рак підшлункової залози, що проходить у листопаді, інформаційний відеопроєкт «ОНКОсвідомість» публікує другий цикл програм, де провідні українські онкологи надають поради щодо профілактики та діагностики цього небезпечного онкозахворювання.

Презетація другого циклу програм відбулася в Укрінформі.

«Найбільшими факторами ризику онкологи вважають паління, надлишкова вага, вік 65+, спадковість, наявність спадкових синдромів (наприклад Синдром Лінча, або сімейний поліпоз), хвороба на хронічний панкреатит та цукровий діабет. Також вживання алкоголю може призвести до панкреатиту і таким чином створює додаткову небезпеку», – розповіла генеральна директорка ДНП «Національний інститут раку» Олена Єфіменко.

Своєю чергою голова ГО «Українська спілка онкохірургів» Андрій Лукашенко наголосив, що найпоширенішими ознаками ураження підшлункової залози є підвищений рівень білірубіну, відсутність апетиту та неконтрольована втрата ваги.

За його словами, пацієнти також скаржаться на біль в черевній порожнині, який поширюється на спину та значно посилюється з плином часу.

Читайте також: Щороку в Україні діагностують близько 4500 випадків раку підшлункової залози - експертка

Завідувач клініки радіології ДНП «Національний інститут раку» Максим Палій зазначив, що найдієвішими інструментами встановлення діагнозу або його підтвердження є МРТ або КТ з використанням контрастної речовини та УЗД-ендоскопія.

Водночас генеральний директор ТОВ «Серв’є Україна» Клаврель Ніколя Бертран висловив сподівання, що даний інформаційний проєкт допоможе пацієнтам та їхнім родичам зорієнтуватись у подальших кроках щодо діагностики, лікування, зміни способу життя, а лікарям надасть можливість покращити ефективність спілкування з пацієнтами.

«ОНКОсвідомість» - це цикл відеопрограм, в яких провідні фахівці, досвідчені лікарі ДНП «Національний інститут раку» надають вичерпні відповіді на часті запитання, розвінчують міфи та дають корисні поради.

Проєкт покликаний підвищити онко свідомість серед населення, дозволить розширити, межі обізнаності, надавши тисячам українців спеціалізовану інформацію про рак.

Перший цикл програм був присвячений колоректальному раку.

Кожна з програм циклу про рак підшлункової залози буде зʼявлятися кожні 4 дні на YouTube-каналі проєкту.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні працює Національна програма з впровадження цифрової технології діагностики раку, яка вдвічі прискорить виявлення злоякісних пухлин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-