Україна посилює систему епіднагляду щодо вірусних гепатитів

Україна посилює систему епіднагляду щодо вірусних гепатитів

Укрінформ
Україна продовжить посилювати систему епіднагляду та моніторингу щодо вірусних гепатитів на виконання Глобальної стратегії.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, про це йшлося під час зустрічі з місією ВООЗ під час обговорення національної програми з протидії вірусним гепатитам в Україні, передає Укрінформ.

Місія відзначила прогрес, якого попри повномасштабну війну вдалося досягти, та подальші кроки щодо комплексних та ефективних заходів, спрямованих на виявлення і лікування вірусних гепатитів відповідно до глобальних цілей.

«Чотири роки тому Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів і ухвалила державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Її головні цілі — це запобігання та діагностика 90% випадків вірусного гепатиту у людей, які хворіють на це захворювання і не знають про це, а також доступ до програм лікування. Держава забезпечує ефективним лікуванням пацієнтів, яким було встановлено діагноз вірусний гепатит С. Річна кількість курсів препаратів, яка закуповується відповідно до потреб пацієнтів, складає щонайменше 13 тисяч. Системно посилюється епіднагляд та моніторинг, створено національний профайл з елімінації вірусних гепатитів, який допомагає напрацювати дієві стратегії та програми, спрямовані на зниження поширення хвороби і підвищення якості життя хворих», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За даними ВООЗ, у світі понад 300 млн людей інфіковані вірусними гепатитами. Вірусні гепатити за рівнем смертності посідають друге місце в світі серед інфекційних хвороб після туберкульозу.

Українці мають можливість пройти безоплатні тестування швидкими тестами проти вірусних гепатитів В і С. Головний спосіб профілактики вірусного гепатиту В — вакцинація. Як і у випадку з профілактикою вірусного гепатиту А. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, діти мають отримати вакцину проти гепатиту В у першу добу після народження (ще у пологовому), а наступні дві дози — у 2 і 6 місяців.

Відповідно до оновлених у 2021 році Стандартів надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С, кожен українець має щонайменше раз у житті пройти обстеження на вірусні гепатити та повторювати його регулярно за наявності чинників ризикованої поведінки.

До ризиків інфікування належать будь-які маніпуляції, де є порушення цілісності шкіри та можливий потенційний контакт із залишками крові іншої особи. Таке тестування за направленням сімейного лікаря є безоплатним.

Читайте також: Гепатит А: симптоми та профілактика

Вакцини проти вірусного гепатиту С немає, тому щоб уникнути інфікування, потрібно застосовувати бар’єрні контрацептиви (презервативи); користуватися засобами разового (голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення; якщо інструмент — багаторазового використання (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо) — належним чином його обробляти та, за можливості, стежити, щоб інструмент пройшов належну обробку.

Як повідомляв Укрінформ, 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

28 жовтня на Вінниччину прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування. До роботи на місці залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров’я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту. 31 жовтня спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-