В Україні за жовтень виписали понад 2,5 тисячі рецептів на тест-смужки для вимірювання рівня цукру

В Україні за жовтень виписали понад 2,5 тисячі рецептів на тест-смужки для вимірювання рівня цукру

Укрінформ
З початку жовтня лікарі виписали понад 2,5 тис. рецептів на безоплатні тест-смужки для пацієнтів із цукровим діабетом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"З початку жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу почали отримувати тест-смужки за програмою реімбурсації. На сьогодні виписано вже більш як 2500 рецептів на тест-смужки. Їх можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою", - йдеться у повідомленні.

В МОЗ додали, що розмір доплати залежить від того, який бренд обере пацієнт відповідно до свого глюкометра.

На сьогодні перелік програми "Доступні ліки" включає 23 найменування брендів тест-смужок.

Для того, щоб отримати тест-смужки безоплатно чи з доплатою за програмою реімбурсації, необхідно мати електронний рецепт. Такий рецепт може виписати як лікар-ендокринолог (зокрема і дитячий), так і лікар первинної медичної допомоги (терапевт, педіатр чи сімейний лікар) будь-якого медичного закладу, який працює з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Погасити рецепт можна протягом 30 днів з моменту його виписування.

Читайте також: Пацієнти з цукровим діабетом можуть отримати тест-смужки за програмою «Доступні ліки» - МОЗ

Знайти аптеку, яка відпускає тест-смужки в межах програми реімбурсації, можна, скориставшись спеціальним дашбордом, який підкаже адресу найближчої до вас аптеки. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту. Також можна зателефонувати на «гарячу лінію» НСЗУ за номером 1677.

Водночас, як додали у міністерстві, на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій тест-смужки можуть відпускатися і за паперовими рецептами.

Як повідомляв Укрінформ, тест-смужки для вимірювання рівня цукру були включені в програму "Доступні ліки" з 31 серпня 2023 року, з 8 жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу можуть отримувати тест-смужки за програмою безоплатно або з невеликою доплатою

Загалом перелік "Доступних ліків" включає 411 лікарських засобів, 72 – препарати інсуліну, 9 – комбінованих лікарських засобів, 23 – медвироби.

З момента переходу урядової програми реімбурсації «Доступні ліки» під адміністрування Національної служби здоров’я у 2019 році, нею скористалося понад 4,24 млн осіб.

Фото: Public domen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-