Спалах гепатиту А: Кузін припускає, що об'єднуючим фактором можуть бути продукти і питна вода

Спалах гепатиту А: Кузін припускає, що об'єднуючим фактором можуть бути продукти і питна вода

Укрінформ
МОЗ продовжує епідемічне розслідування джерела інфікування гепатитом А у Вінниці. Наразі спалах через побутові контакти поширюється на найближчі населені пункти області.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

"Зараз бачимо, що цей спалах локалізується не лише в самому місті Вінниця, але за рахунок контактів він також поширюється на найближчі населені пункти. Сьогодні заплановано засідання комісії ТЕБ та НС на рівні області і, скоріше все, враховуючи кількість постраждалих, це вже надзвичайна ситуація обласного масштабу і обласного рівня. Загалом епідемічна статистика нам показує, що, на жаль, саме джерело інфікування продовжує існувати. Ми сфокусувались на тих гіпотезах, які б дали нам якийсь об'єднуючий фактор. Те, що ми зараз бачимо, це дійсно харчові продукти і також, цілком можливо, що і питна вода можуть бути такими причинами. Тому зараз основний фокус лікарів-епідеміологів полягає в тому, щоб дообстежити працівників епідемічно небезпечних сфер і серед них знайти вже потенційну людину, яка перехворіла або продовжує хворіти на вірусний гепатит", - розповів Кузін.

Читайте також: Випадки вірусного гепатиту А, окрім Вінниці, виявили ще в п'яти громадах - ОВА

Він додав, що протягом 28 та 29 жовтня у Вінниці було протестовано на гепатит А більше 100 осіб і ця робота триває. Також з понеділка 30 жовтня почалася вакцинація від гепатиту А як медичних працівників, так і тих осіб, які перебувають у близькому контакті, поєднані спільним побутом з захворілими особами.

"Ми будемо пропонувати їм пройти вакцинацію, оскільки це надійний захист - зупинити поширення гепатиту А через контакти", - сказав Кузін.

Він зауважив, що за вже наявною статистикою, людина, що захворіла на гепатит А, відчуває симптоми і звертається до лікаря на 5-6 день захворювання. За словами держсанлікаря, це великий проміжок часу.

"Тому я закликав би всіх, хто має специфічні симптоми, максимально швидко звертатися до свого сімейного лікаря. Стосовно основних симптомів - зазвичай мова йде про виражену загальну слабкість, втрату апетиту, діарею. Це також може бути блювота, важкість в правому підребір'ї, потемніння сечі. Ці симптоми є характерними. Лише після них може додаватися жовтяниця, яка призводить безпосередньо вже до фактичного звернення до лікаря. Тому радимо звертатися якнайшвидше, по мірі того, як один такий симптом або декілька у вас з'явились", - сказав Кузін.

Читайте також: Інфекціоніст дав поради, як запобігти зараженню гепатитом А

Головний держсанлікар додав, що зараз захворювання у 100% випадків протікає у середній важкості і при вчасній терапії в медзакладі людина швидко повертається до звичайного життя. За його словами, це захворювання досить рідко має важкий або атиповий перебіг, і становить загрозу в епідемічному плані, коли уражені широкі верстви населення. Так само гепатит А становить загрозу для закритих дитячих колективів, але суттєвих наслідків для здоров'я гепатит А не несе.

Як повідомлялося, 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

28 жовтня на Вінничину прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування. До роботи на місці залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров’я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

Станом на 29 жовтня, за даними МОЗ через гепатит А у Вінниці госпіталізували 151 людину, 25 одужали і виписані з медзакладів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-