Понад 50% населення планети не мають доступу до основних медичних послуг - ВООЗ

Понад 50% населення планети не мають доступу до основних медичних послуг - ВООЗ

Укрінформ
Понад половину населення світу досі не охоплено основними медичними послугами, зокрема, й через фінансові труднощі, пов’язані з оплатою лікування.

Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), передає Укрінформ.

ВООЗ закликала уряди країн, міжнародні фінансові установи, партнерів та громадянське суспільство визначити пріоритетними інвестиції у первинну медичну допомогу. Саме вона забезпечує якість та справедливий доступ до основних медичних послуг найвразливіших верств населення.

“Під час пандемії COVID-19 ми побачили, що найбідніші та найбільш маргіналізовані верстви населення заплатили найвищу ціну. Справедливість не може і не повинна чекати”, – сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

У ВООЗ закликають уряди країн збільшити суми інвестицій у розбудову первинної медико-санітарної допомоги та використання цифрових інновацій, щоб захистити пацієнтів від катастрофічних фінансових витрат на охорону здоров’я.

Читайте також: У секторі Гази 84 тисячі вагітних жінок не можуть отримати допомогу - ВООЗ

Для розширення надання первинної медичної допомоги у країнах із низьким і середнім рівнем доходу необхідні додаткові інвестиції – 200-328 млрд доларів щороку, або приблизно 3,3% національного валового внутрішнього продукту. Глобальне розширення первинної медико-санітарної допомоги у країнах світу може врятувати понад 60 мільйонів життів та забезпечити 75% прогнозованого приросту здоров’я, задекларованого у Цілях сталого розвитку, підкреслюють у ВООЗ.

Також міжнародні експерти звертають увагу на глобальну нестачу медиків у світі. До 2030 року систему охорони здоров’я та догляду слід поповнити 10 млн медичних працівників. Для цього потрібні значні фінансові ресурси, підкреслюють у ВООЗ.

Читайте також: У світі щодві хвилини помирає жінка через причини, пов’язані з вагітністю або пологами - ВООЗ

Як відомо, Універсальне медичне охоплення (Universal Health Coverage) - одна з Цілей сталого розвитку. Для цього потрібно акумулювати достатньо коштів на охорону здоров'я, зменшити платежі з кишені пацієнта, а також підвищувати ефективність використання наявних коштів, керуючись принципом справедливості, наголошують у ВООЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-