Для українців підготували гід з інформацією про посттравматичний розлад

Для українців підготували гід з інформацією про посттравматичний розлад

Укрінформ
Платформа доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» за експертної підтримки Координаційного центру КМУ/Mental Health UA підготувала докладний гід, який розповідає все, що треба знати про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента Олена Зеленська повідомила у Телеграмі.

Перша леді зазначила, що про українців зараз багато говорять як про націю, що матиме посттравматичний стресовий розлад. Однак, за її словами, далеко не кожен, хто пережив травматичний досвід, матиме ПТСР. За різними оцінками, він розвивається лише у 12–20 % людей і, на щастя, здебільшого виліковний.

«Платформа доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» за експертної підтримки Координаційного центру КМУ / Mental Health UA підготувала докладний гід, який розповідає все, що треба знати про ПТСР», - зазначила Зеленська.

Читайте також: Психологічний тренажер: як після перемоги виграти битву з самими собою

Перша леді зауважила, що гід доступно пояснює, як розлад впливає на організм і як проявляється зовні: дратівливістю, настороженістю, гострим реагуванням на щось, що збоку може здатися зовсім не вартим уваги.

Гід також розповідає, як діагностують і лікують ПТСР, чи є ускладнення й що буде, якщо не звернутися по допомогу до фахівця, бо, як і в разі будь-якої хвороби, краще не займатися самолікуванням.

«Навіть якщо ви самі не відчуваєте симптомів, гід допоможе помітити їх у близької людини. Шлях лікування буде той самий, але ваше плече підтримки точно матиме терапевтичний ефект», - зазначила Зеленська.

Читайте також: Україна і Польща створюватимуть великий військово-медичний хаб

Гарячі лінії та контакти фахівців, до яких можна звернутися по безоплатну підтримку, зібрані на спеціальній сторінці Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, до 60% людей, які знаходилися у 2022 році у заблокованому загарбниками Маріуполі, а потім евакуювалися, отримали посттравматичний стресовий розлад (ПТРС).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-