У шести областях України виявили випадки нового штаму Covid-19 «Еріс»

У шести областях України виявили випадки нового штаму Covid-19 «Еріс»

Укрінформ
В Україні зафіксовані десять випадків захворювання на новий підвид штаму Covid-19 – «Еріс».

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Наразі на території України методом секвенування виявлено 10 випадків підвиду штаму Covid-19 «Еріс». А саме – у 6 областях: Дніпропетровська, Закарпатська, Сумська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, «Еріс» є варіантом штаму коронавірусу SARS-CoV-2 «Омікрон». Симптоми його не відрізняються від характерних іншим відомим штамам Covid-19. Зокрема, можлива поява болю в горлі, нежитю, задишки, ломоти в тілі, головного болю й лихоманки.

Специфічною відмінністю «Ерісу» є додаткова мутація шипового білка, який швидше вражає ослаблений імунітет. Однак, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, глобальний ризик для громадського здоров’я від цього штаму оцінюється як низький.

У МОЗ наголошують, що основою для захисту проти тяжкого перебігу Covid-19 є курс із трьох щеплень: дві дози первинної вакцинації, через п'ять місяців після другої бустерне щеплення.

Додатковий бустер можна отримати після консультації із сімейним лікарем чи в пункті щеплення.

У міністерстві підкреслюють: вакцинація проти Covid-19 в Україні залишається безоплатною.

Читайте також: Респіраторні вірусні захворювання лікуються симптоматично - лікар

«Людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітним; людям, старшим за 60 років; тим, хто перебуває у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби, – необхідно подбати про імунний захист та зробити щеплення. Записатися на щеплення можна у сімейного лікаря та пунктах щеплень», – нагадують у МОЗ.

Як повідомлялося, за даними Міністерства охорони здоров'я, на території України циркулюють уже близько 14 різних штамів вірусу довкола «Омікрона».

У перший тиждень жовтня в Україні були зареєстровані 5186 випадків захворювання на Covid-19, з яких 18 виявилися летальними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-