Трансплантації органів щороку потребують 5000 українців - кардіохірург

Трансплантації органів щороку потребують 5000 українців - кардіохірург

Укрінформ
П'ять тисяч українців щороку потребують трансплантації органів, з них найбільше пацієнтів очікують на пересадку нирки. Пересадки серця потребують близько 500 людей в Україні.

Про це розповів Українському радіо кардіохірург-трансплантолог Богдан Гель, передає Укрінформ.

За словами трансплантолога, за останні три роки відбулися разючі зміни у цій сфері в Україні. "Ми маємо сприятливе законодавство, щоб цей напрямок розвивати. Є сприяння з боку влади та Українського центру трансплант-координації. Це дає нам змогу працювати і покращувати наші результати. Якщо говорити про початок програми, то станом на 2021 рік упродовж року було виконано загалом 316 трансплантацій по всій Україні, а станом на жовтень 2023 року ми вже маємо 400 трансплантацій. Ця кількість збільшується, і українці мають дедалі більші шанси отримати якісну допомогу саме в Україні", – зазначив він.

Гель також розповів, що за 2-3 місяці після пересадки серця пацієнти повертаються до нормальної фізичної активності.

Він нагадав, що за даними Міністерства охорони здоров’я, приблизно 5 тис. пацієнтів щороку потребують таких операцій. "Якщо подивитися наші реєстри по всій Україні, то на сьогодні людей, які зареєстровані в системі та вже чекають на органи, є понад 2 тисячі. Якщо говорити конкретно про серце, то пересадки потребують близько 500 людей. Ці пацієнти розподілені по різних центрах, вони стоять на листі очікування та чекають на своїх донорів. На жаль, є дефіцит донорів, і це проблема загалом усього світу. Ми хочемо вийти на такі показники, які є в Європі чи Америці, помаленьку рухаємося в цьому напрямку", – зазначив Гель.

Найбільша кількість людей – це пацієнти, які очікують на пересадку нирки, розповів кардіохірург. Він уточнив, що пересадка нирки може бути показана людям, які мають термінальну стадію ниркової недостатності та вимагають замісної терапії (гемодіалізу) на постійній основі. Будь-який пацієнт, який потребує пересадки нирки або іншого органу, може звернутися до центрів трансплант-координації по консультацію, додав Гель. Він також зауважив, що не кожному пацієнтові на гемодіалізі показана пересадка.

За словами фахівця, матеріального заохочення людей, які дозволяють взяти орган від свого родича, немає. "Будь-яка трансплантація повністю фінансується державою. І не може бути жодного фінансового заохочення будь-якої зі сторін. Все має бути відкрито і справедливо. Комерція тут стоїть на другому плані, а на першому – безпосередня допомога пацієнтам. Станом на сьогодні говорити про якісь фінансові заохочення є незаконним", – наголосив лікар.

Читайте також: Львівські лікарі почали співпрацю з бельгійськими колегами у сфері дитячої трансплантації печінки

Він також розповів, що родичі можуть дозволити забрати всі органи, але бувають такі випадки, коли кажуть: "Забирайте всі органи, але залиште серце".

"Тому що люди мають свої внутрішні психологічні моменти. Загалом при мультиорганному заборі можна вилучити доволі багато органів – серце, легені, печінка, підшлункова залоза, дві нирки. Описані також пересадки кінцівок, зокрема верхньої. Поки що ми такого досвіду не маємо, але працюємо над тим. Це питання зараз є дуже актуальним, враховуючи наявність дуже великої кількості людей, які поранені внаслідок бойових дій. Завжди є реципієнти, які потребують тих чи інших органів. Але кожен донор перед тим ретельно обстежується, бо ми маємо розуміти, що ті органи є здорові. Тому органи проходять цілий ряд лабораторних аналізів та інструментальних обстежень, аби ми точно знали, що той чи інший орган справді допоможе людині", – підсумував кардіохірург.

Читайте також: Лікарі розповіли про деталі першої в Україні пересадки печінки від одного донора двом людям

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за 9 місяців 2023 року провели 406 трансплантаційних операцій, що більше, ніж за увесь минулий рік, коли їх провели 384.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-