Уряд запровадив електронну систему безперервного професійного розвитку медиків

Уряд запровадив електронну систему безперервного професійного розвитку медиків

Укрінформ
Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо запуску електронної системи безперервного професійного розвитку медиків.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

Для працівників сфери охорони здоровʼя будуть удосконалені умови проходження безперервного професійного розвитку. Зокрема нормативне-правове регулювання дозволить ефективніше здійснювати свій професійний розвиток, а також впровадити функціонал електронної системи безперервного професійного розвитку.

«Якість медичної допомоги значною мірою залежить від безперервного професійного розвитку (БПР) працівників сфери охорони здоровʼя. Важливою є зміна парадигми від навчання для проформи до реального удосконалення знань, умінь і навичок на благо українських пацієнтів. Наше завдання — створити для фахівців всі умови для цього. Використання електронних рішень дозволить зекономити витрати робочого часу, максимально спростити процеси та зробити їх зручними. Крім того, нова електронна система БПР покликана допомогти провайдерам освітніх послуг швидко та просто подати заявку на включення їх до переліку провайдерів та реєстрацію заходів БПР, а також мінімізувати будь-які корупційні ризики», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Читайте також: З 1 жовтня вступає в дію Закон про систему громадського здоров'я

Зазначається, що електронні рішення забезпечать автоматизоване отримання та збереження інформації, взаємодію з державними реєстрами, збереження даних тощо. Функціонал включатиме можливість електронної реєстрації провайдерів та заходів БПР, а також подання апеляції стосовно відмови у реєстрації. Електронна система розробляється у співпраці з проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Також будуть впроваджені зміни для керівників закладів охорони здоров’я, які відтепер матимуть змогу здійснювати безперервний професійний розвиток, що дозволить підтримувати та підвищувати їхню професійну компетентність.

Крім цього, ініційовані зміни дозволять залучити нові групи працівників сфери охорони здоров’я до системи БПР. Це, зокрема, фармацевти, медичні сестри/брати, працівники з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров’я, фахівці з реабілітації, у тому числі які працюють у профспілкових організаціях і громадських об’єднаннях, що провадять діяльність у сфері охорони здоров’я. А також розширити можливості для розвитку шляхом участі у нових формах заходів БПР, таких як «групи рівних», що надають можливість систематично навчатися з рівними за посадою колегами на базі медичного закладу.

Читайте також: В Україні розпочалися тренінги для інструкторів центрів екстреної меддопомоги

У МОЗ зазначають, що такий підхід дозволяє навчатися на основі взаємообміну досвідом щодо дій у складних клінічних випадках, виходячи з принципів доказової медицини. Це допомагає будувати професійні зв’язки з колегами та мультидисциплінарну взаємодію з метою безперервного поліпшення якості медичної допомоги; встановити вимоги щодо структури та змісту навчальних програм заходів БПР, що є важливою складовою забезпечення якості цих заходів.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоровʼя спільно з партнерами реалізує низку проєктів з розробки реєстрів на платформі «Дія.Engine», завдяки якій можна створювати державні реєстри і керувати ними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-