У «Містечках здоров'я» можна перевірити серце

У «Містечках здоров'я» можна перевірити серце

Фото
Укрінформ
У Києві та регіонах 29 вересня, у Всесвітній день серця, працюватимуть "Містечка здоров'я", де всі охочі можуть перевірити показники здоров'я серця, отримати консультацію щодо профілактики серцево-судинних захворювань, виміряти артеріальний тиск.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у столиці "Містечко здоров'я" запрацювало на Центральному вокзалі.

"Понад 400 тисяч українців помирають щороку від захворювань серцево-судинної системи. І всі ми розуміємо, що протягом найближчих 10-15 років серцево-судинні захворювання будуть забирати ще більше життів через постійний стрес, через наслідки воєнних дій та обмеження доступу до медичних послуг. Проблема серцево-судинних захворювань - це і проблема контролю власного стану, за тиском, за харчуванням. З нагоди Всесвітнього дня серця ми запускаємо інформаційні кампанії на рівні Центрів контролю та профілактики хвороб у кожній області країни", - сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Містечка здоров'я", де всі охочі можуть перевірити показники здоров'я серця / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Він нагадав, що в Україні діє програма "Доступні ліки", громадяни можуть отримати необхідні препарати, які найчастіше застосовуються для пожиттєвого лікування, у тому числі серцево-судинних захворювань. Зараз у програму включено 232 такі препарати.

За словами заступника міністра, на сьогодні в Україні 220 закладів охорони здоров'я законтрактовані за інсультним пакетом на суму понад 2 млрд грн і можуть надавати екстрену медичну допомогу таким хворим. Ще 73 медзаклади уклали договори з НСЗУ на лікування інфарктів на загальну суму 1 млрд грн.

У "Містечку здоров'я" кожен охочий може пройти безкоштовний скринінг і перевірити основні показники здоров’я серця, навчитись правил першої допомоги та зробити щеплення.

Крім того, 29 вересня - 1 жовтня Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) проводять виїзні сесії здоров'я у громадах з діагностики захворювань та вакцинації. “Містечка здоров’я” у містах працюватимуть на центральних площах, торгових центрах та вокзалах. Тут можна буде виміряти артеріальний тиск; оцінити рівень залежності від тютюну; отримати консультацію лікаря-кардіолога; отримати інформацію про здорове харчування, фізичну активність та дізнатись про дієві способи кинути курити задля профілактики хвороб серця і судин.

Читайте також: Киян закликали відзначити Всесвітній день серця профілактичним візитом у мезаклад

За даними МОЗ, гострий інфаркт міокарда є причиною смерті у близько 20 випадках на 100 тис. населення, близько 50% пацієнтів після інсульту отримують первинну інвалідність, близько 12% померлих від інсульту — особи працездатного віку.

Від початку 2023 року в Україні проліковано 33 777 випадків інфарктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-