У Львові пацієнтів з муковісцидозом вперше в Україні почали лікувати інноваційними ліками

У Львові пацієнтів з муковісцидозом вперше в Україні почали лікувати інноваційними ліками

Укрінформ
У Львові в Центрі муковісцидозу Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (ЗУСДМЦ) вперше в Україні почали лікування пацієнтів інноваційними ліками.

Про це повідомляється на сайті Львівської ОВА, передає Укрінформ.

“У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі вперше в Україні почали лікування пацієнтів з муковісцидозом інноваційними ліками – модуляторами хлорного каналу”, - йдеться в дописі.

Читайте також: Програмою «Доступні ліки» з 2019 року скористалися понад чотири мільйони українців

У Центрі наголошують, що раніше проривна терапія була доступна лише у спеціалізованих закордонних клініках. Ця терапія досить дороговартісна – близько 300 тис. дол. на рік для одного пацієнта. Але українські пацієнти будуть отримувати ліки безкоштовно. Комбінований лікарський препарат як доброчинну допомогу від виробника ліків передали медзакладу представники благодійного фонду Direct Relief.

“Попри війну ми не зупиняємось у допомозі важкохворим людям. Наше завдання як референтного центру з питань орфанної медицини зробити новітні ефективні методи лікування рідкісних хвороб доступними в Україні. Тому спільно з однодумцями знаходимо способи пришвидшити застосування передових методик у нашій щоденній практиці”, – розповів очільник лікарні Роман Кізима.

Читайте також: Оновили «Доступні ліки» - які препарати включені до списку

Зазначається, що перший транш допомоги забезпечить піврічну потребу у препараті пацієнтів дитячого та дорослого Центрів муковісцидозу у Львові.

Проєкт охопить дітей від 6 років і дорослих з МВ з певним типом мутації генів. Компанія-виробник планує зробити цю програму допомоги пожиттєвою.

«Старт масштабного проєкту є свідченням зусиль багатьох людей та організацій. Насамперед, небайдужих батьків із ВГО «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз», завідувачки Регіонального центру неонатального скринінгу Галини Макух та медиків нашого Центру, які багато років задіяні у розв'язанні проблеми муковісцидозу в Україні», - зауважила керівник Центру МВ Людмила Бобер.

Читайте також: У рамках розширеного скринінгу новонароджених вже провели понад 18 тисяч досліджень

Вона також додала, що застосування модуляторів дозволить зменшити ризики бактеріальних ускладнень і кількість госпіталізацій, зупинити прогресування незворотніх змін у легенях.

Як повідомлялося, муковісцидоз – це рідкісний, прогресуючий, небезпечний для життя стан, який призводить до утворення густого слизу, що вражає легені, печінку, шлунково-кишковий тракт, пазухи носа, потові залози, підшлункову залозу та репродуктивну систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-