Понад 100 медпрацівників Канади і США за 7 років провели практичні навчання для українських лікарів

Понад 100 медпрацівників Канади і США за 7 років провели практичні навчання для українських лікарів

Укрінформ
Понад 100 кращих медичних працівників Канади і США за останні 7 років в рамках міжнародних місій провели низку практичних навчань для українських лікарів, зокрема, у напрямку реконструктивної хірургії, що особливо важливо у воєнний час.

Про роль освітніх медичних місій в системі охорони здоров’я України у воєнний час йшлося на пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Для нашого фонду «Разом для України» міжнародні медичні місії – це один з найважливіших проєктів. У рамках програми Health, зокрема, реалізується проєкт «Co-Pilot», який розпочав роботу ще у 2016 році і разом з Міжнародним центром нейрохірурги ми запровадили практику відвідування України американськими нейрохірургами, аби вони навчали українських лікарів у галузі нейрохірургії. Пізніше ми розширили свою діяльність і зараз ми працюємо у таких напрямках, як реконструктивна хірургія обличчя, шиї, голови, неврологія, нейрохірургія. Понад 100 лікарів і медичних працівників нам вдалося за цей час привезти в Україну, аби вони навчали на практиці українських медиків», - розповіла директорка БФ «Разом для України» Евеліна Курілець.

Вона повідомила, що за цей час вдалося провести понад 245 складних операцій, проконсультувати понад 1,5 тисячі пацієнтів, понад 120 українських хірургів взяли участь у місії та підвищили свою кваліфікацію, більш як 2 тисяч хірургів з України переглянули онлайн-трансляції операцій. Крім цього, в рамках проєкту понад 10 лікарів пройшли стажування в університетах США, а до самого проєкту залучено понад 20 українських лікарень.

«На жаль, нині нема надто багато шляхів для українських медиків отримати практичні знання в тих чи інших сферах. Завдяки цьому проєкту українські хірурги, перебуваючи тут, в Україні, під керівництвом більш досвідчених зарубіжних хірургів мають можливість отримати досвід проведення складних і специфічних операцій», - зауважила Курілець.

Президент і директор TCD Global, член Американської кардіологічної асоціації Олександр Разумовський, своєю чергою, розповів, що свого часу американські приватні лікарі надавали різні хірургічні послуги американським військовим. Зокрема, мова йде про використання транскраніальної доплерівської радіології, яка може допомагати військовим після отриманих бойових травм. «І після того, як почалося широкомасштабне вторгнення в Україну, ми вирішили сконтактуватися з українськими колегами і провести навчання. Ми сподіваємось, що українські медики будуть використовувати цю нову методику лікування і допомагатимуть пораненим військовим», - сказав Разумовський.

DMD дантист, командер ВМС США (у відставці) Кен Ґрін, який також був присутній на пресконференції, зазначив, що він має досвід у навчанні медперсоналу, як у критичних умовах і при складних травмах уникати помилок і приймати правильні швидкі рішення, що дозволять травмованим військовим отримати шанс на повноцінне життя. «Таким чином я приєднався до міжнародних медичних місій, щоб зробити свій внесок у боротьбу українців проти ворога №1», - розповів Грін.

За словами ректора Національного медичного університету імені О.О.Богомольця Юрія Кучина, війна – це величезний виклик для нашої країни. І однією з частин цього виклику є робота медичної системи в нинішніх умовах.

«Вона потребує вдосконалення і нових практичних знань. Ми повинні в цих умовах найперше навчатися світовим клінічним медичним практикам і на основі того досвіду, який ми самі отримуємо. Університети, які дають базову освіту студентам-медикам, не можуть покрити повністю усі ці нові питання. Але університет може сформувати платформу, на якій є можливість навчати практично. Залучення спеціалістів міжнародних медичних місій дозволяє більш ефективно робити цей процес», - підкреслив він.

Лікарка-неврологиня, членкиня асоціації SBMT Катерина Потапова, своєю чергою, розповіла, що завдяки цьому проєкту лікарі з різних регіонів дійсно отримали нові знання. Українські лікарі, зокрема, отримали можливість на практиці дізнатися новітні методики лікування мінно-вибухових травм та наслідків інсульту. Вона висловила сподівання, що проєкт залучення міжнародних медичних місій буде розширено, а професійні українські стали фундаментом для поширення новітніх знань та технологій серед всієї лікарської спільноти.

Як повідомляв Укрінформ, раніше стало відомо, що Уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-