У Львові хлопчику із саркомою Юїнга трансплантували кістку, надруковану на 3D-принтері

У Львові хлопчику із саркомою Юїнга трансплантували кістку, надруковану на 3D-принтері

Фото
Укрінформ
У львівській лікарні Св. Миколая 8-річному онкохворому хлопчику пересадили кістку, надруковану на 3D-принтері. Це перша така операція у західних областях України.

Про це у Фейсбуці повідомило Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Богданчику з Івано-Франківщини - лише 8, а він уже вдруге бореться зі страшною недугою. У 3 роки йому діагностували рак печінки. Тоді малюк пройшов довгий шлях до одужання та переніс складну операцію з видалення пухлини разом із жовчним міхуром. Згодом хлопчик пішов до школи та розвивався, як усі інші діти. Та хвороба наздогнала дитину. Цього разу рак уразив кістку», - йдеться у повідомленні.

В лікарні Івано-Франківська біопсія підтвердила - знову рак. Цього разу - саркома Юїнга. Це тип раку кістки, який найчастіше трапляється в дітей та підлітків. Щороку його діагностують у 3 дітей з 1 млн.

Злоякісна пухлина вразила 28 см стегнової кістки хлопчика. Аби зберегти йому ногу, необхідно було видалити уражену частину та вживити на її місце імплант. Як зробити це якнайліпше - франківські лікарі радилися з колегами з інших міст України. Разом вони майже пів року готувалися до операції. А хлопчик тим часом отримував хіміотерапію.

Зазначається, що коли прийшов час оперувати, хлопчик приїхав до Львова - в лікарню Святого Миколая. Тут задля його порятунку свої вміння та зусилля об’єдналися хірурги, онкологи та травматологи зі Львова, Києва та Івано-Франківська. Операція була складною. Спершу спеціалісти видалили саму пухлину, а потім провели експрес-біопсію, аби точно з’ясувати, який об’єм кістки необхідно забрати.

Київські інженери, які виготовили титановий імплант для Богданчика, підготували три варіанти різної довжини. Всі вони надруковані на 3D-принтері. Проєктували імпланти місяць і ще два тижні друкували.

«Після біопсії лікарі видалили уражену раком кістку та встановили хлопчику імплант підходящого розміру, який ростиме разом із дитиною. Втручання тривало 6 годин і минуло успішно. Така операція була виконана у західних регіонах України вперше», - додали у медзакладі.

Читайте також: У Львові трансплантували нирку дитині з рідкісною генетичною хворобою

Хлопчик уже повернувся до Івано-Франківська та продовжує лікування, яке буде тривалим. Попереду у нього – кілька курсів поліхіміотерапії та променевої терапії, а також трансплантація кісткового мозку.

Як повідомляв Укрінформ, львівські лікарі врятували 4-річну дівчинку з хворобою Гіршпрунга – це складна вада шлунково-кишкового тракту, через яку 7 см кишківника дитини не мали нервових закінчень.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-