Лікар за телемедичну послугу несе відповідальність, на відміну від консультації – юрист

Лікар за телемедичну послугу несе відповідальність, на відміну від консультації – юрист

Укрінформ
Лікар несе відповідальність за надання послуги телемедицини, на відміну від звичайної консультації, яка жодних юридичних наслідків не має.

На цьому наголосив медичний адвокат Олександр Гришаков у коментарі Українському Радіо, передає Укрінформ.

Експерт нагадав, що у наказі Міністерства охорони здоров’я про телемедицину, який діяв з 2015 року, йдеться про зв’язок між сімейним лікарем і вузькоспеціалізованим фахівцем, до якого він звертається через інструменти дистанційного зв’язку, коли потрібно проконсультуватися.

Однак на підставі нового закону, ухваленого Верховною Радою, відбулася зміна парадигми телемедицини, яка тепер є "відносинами між пацієнтом та лікарем". "Йдеться про ситуації, коли сам пацієнт звертається до лікаря, консультується, отримує певні діагностику та лікування або реабілітацію. Це вже може визнаватися як медична послуга", - зауважив адвокат.

За його словами, раніше медичні центри теж надавали такі послуги, але вони не називалися "телемедичними" - це були звичайні "інформаційно-консультаційні послуги".

"Якщо брати юридичний аспект, то лікар не несе відповідальності за такі послуги взагалі. Якщо ж лікар зазначає, що надає медичну послугу із застосуванням телемедицини, то це вже прирівнюється до медичної послуги, і за неї лікар нестиме відповідальність", – сказав Гришаков.

Він зауважив, що інформація про телемедичну послугу буде внесена до електронної системи охорони здоров’я, до медичного електронного документообігу, матиме певне оформлення на бланку закладу охорони здоров’я.

"Ми очікуємо, що на підставі цього закону МОЗ розробить певні накази, інструкції, положення, методичні рекомендації, як взагалі надаватимуть послуги за допомогою телемедицини. Зараз є питання: як це оформлюється, чи переписка в електронній пошті дійсно буде підтвердженням того, що пацієнт погоджується на такі умови діагностики, консультації... Проте очевидно, що зараз закладається фундамент майбутньої структури телемедицини, яка має запрацювати і бути на рівні зі світовою телемедициною", – сказав адвокат.

Він також звернув увагу на те, що парламент вніс зміни до закону про реабілітацію та закону про екстрену медичну допомогу, а от про первинну ланку – сімейних лікарів – взагалі не йдеться. "Тому, можливо, буде окремий закон або додаткові нормативні документи, які регламентуватимуть телемедицину на первинній ланці", - зазначив Гришаков.

Читайте також: eHealth: що це насправді та для кого?

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 серпня ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини". У редакції законопроєкту до другого читання було уточнено та уніфіковано термінологію, зокрема, надано визначення понять «теледіагностика та консультування», «телеметрія», «цифрова компетенція працівників у сфері охорони здоров'я», що сприятиме правовій визначеності та однозначному правозастосуванню цих понять.

Фото з сайту ukr.radio/news

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-