Охоплення обовʼязковими щепленнями недостатнє серед дітей до 16 років - МОЗ

Охоплення обовʼязковими щепленнями недостатнє серед дітей до 16 років - МОЗ

Укрінформ
Показники охоплення щепленнями серед дітей до 16 років проти дифтерії та правця, а також проти кору, паротиту і краснухи нижчі за минулорічні.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

“Охоплення обовʼязковими щепленнями не досягають рекомендованого рівня серед дітей до 16 років. Зокрема, йдеться про щеплення проти дифтерії та правця, які необхідно повторити у віці 6 та 16 років, та другу вакцинацію для дітей проти кору, паротиту та краснухи у віці 6 років. Ці щеплення передбачені Календарем профілактичних щеплень та є безоплатними”, - зазначив Кузін.

Наразі найменше щеплень у 16 років проти дифтерії та правця отримали діти у Львівській, Вінницькій, Одеській областях. Щодо щеплень проти кору, паротиту та краснухи низькі рівні охоплення у Чернівецькій, Одеській, Чернігівській та Львівській областях серед дітей у віці 1 та 6 років. Схожа ситуація і з вакцинацією проти поліомієліту.

Головний державний санітарний лікар поінформував, що на сьогодні лікарні та пункти щеплення на рівні кожної області забезпечені необхідними вакцинами, і, попри воєнні виклики, дефіциту чи відсутності необхідних вакцин, які гарантовані державою та безоплатні для українців, немає. Однак, за його словами, охоплення профілактичними щепленнями дітей не досягають рекомендованого рівня (48% від річного плану станом на кінець липня).

Він наголосив, що це питання індивідуального імунного захисту, епідемічної безпеки держави та безпеки наших дітей.

“Особлива увага батьків: перевірте вакцинальний статус та надолужте пропущені щеплення. Особливо напередодні навчального року», - підкреслив Кузін.

Зокрема, у МОЗ зауважили, що поліомієліт та кір легко передаються. Від цих інфекційних хвороб не існує ліків, вакцинація залишається основним і єдиним ефективним способом профілактики. Вакцини допомагають створити імунітет людини та захист від захворювання або значно послаблюють тяжкість його перебігу.

Окрім цього, серед профілактичних щеплень, рекомендованих та забезпечених державою, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція. Перевірити вакцинальний статус дитини можна у сімейного лікаря та пройти вакцинацію у свого лікаря чи у пункті щеплення.

Читайте також: Діти від 6 років без вакцинації проти кору повинні пройти два щеплення з інтервалом у місяць – МОЗ

Як повідомлялося, наразі в Україні триває загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення. Окрім вакцинації у кабінеті сімейного лікаря, отримати щеплення можна у пункті щеплень. Також можна записатись на щеплення до мобільних вакцинальних бригад, які проводять виїзні сесії у віддалених населених пунктах областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-