Інфекціоніст рекомендує відмовитися від рибних продуктів через загрозу ботулізму

Інфекціоніст рекомендує відмовитися від рибних продуктів через загрозу ботулізму

Відео
Укрінформ
Унаслідок підриву Каховської ГЕС спостерігається масова загибель риби, тож зараз варто відмовитися від споживання річкової риби та продуктів із неї, аби вберегтися від ботулізму.

На цьому наголосив у інтерв’ю Укрінформу лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

«Ми всі знаємо про тотальний мор риби, особливо на територіях, де вода вже спала - риба там залишилась і загинула. І цілком вірогідно, що якісь горе-бізнесмени, або й звичайні люди, які бачать, що великі коропи і товстолоби пропадають, забажають швиденько щось з ними зробити. Це дуже небезпечно», - сказав він.

Читайте також: Україна готова швидко реагувати на спалахи холери - Кузін

Лікар пояснив, що бактерія Clostridium botulinum, яка викликає ботулізм, живе в ґрунті, але небезпечна не вона сама, а токсин, який вона може виробляти. У шлунково-кишковому тракті риби, де є залишки мулу, зазвичай є і ця бактерія. Коли риба починає гнисти, Clostridium блискавично поширюється з її кишково-шлункового тракту далі, в усі м’язи.

«Це одна з найстрашніших отрут у світі! Від ботулізму потрібне специфічне складне лікування - сироватка. Треба зараз взагалі утриматися від рибних продуктів. Навіть якщо хтось скаже: можна її термічно обробити в промислових потужностях - не можна ризикувати. Це дуже небезпечно!» - застеріг інфекціоніст.

Повний текст інтерв'ю незабаром буде опублікований на сайті Укрінформу.

Читайте також: Каховське водосховище не зникне, але перетвориться на болото

Як повідомляв Укрінформ, війська РФ вночі 6 червня підірвали греблю Каховської ГЕС. Станція відновленню не підлягає. На Херсонщині тривають рятувальні роботи та евакуація населення з місць затоплення.

Після знищення Каховської ГЕС фіксуються випадки масової загибелі риби.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-