Після скасування карантину пункти COVID-вакцинації продовжать роботу

Після скасування карантину пункти COVID-вакцинації продовжать роботу

Укрінформ
Скасування карантину не вплине на роботу пунктів вакцинації від COVID-19.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Навесні ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію в сфері охорони здоров'я, тобто COVID-19 було перенесено до постійної проблеми охорони здоров'я. Однак COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Тому вакцинація залишається рекомендованою, пункти щеплення працюватимуть», – пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Як зазначають в МОЗ, щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Зараз на рівні країни є понад 7 млн доз вакцини. 

За рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись насамперед мають групи ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури.

Читайте також: Ляшко: Коронавірус не зник, але він втрачає агресивність

Вакцинуватися можна буде як і до скасування карантину: у свого сімейного лікаря або у пунктах вакцинації. Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. 

Вакцинація проти COVID-19 є рекомендованою, але не обовʼязковою. Базовий курс щеплення складається з двох вакцин (або з однієї, якщо використовується однодозна вакцина «Джонсон»). Після того роблять перший бустер і другий бустер. На сьогодні це рекомендована схема – базова для 95% українців. 

Базові протиепідемічні та профілактичні заходи (маски, антисептики, обмежувальні заходи та дистанції у місцях громадського користування) залишаються рекомендованими та застосовуватимуться у разі точкових спалахів COVID-19 на рівні окремих колективів, міст чи областей. 

Щодо COVID-сертифікатів на території України через відсутність карантинних обмежень його використання та наявність є не обовʼязковою. Попри скасування пандемії кожна держава приймає самостійні рішення щодо запровадження карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб, тому в разі закордонних поїздок варто перевірити вимоги країни стосовно COVID-сертифікатів.

Читайте також: Розвідка США не має доказів походження коронавірусу з Уханьського інституту в Китаї

Як повідомляв Укрінформ, уряд ухвалив рішення про скасування з 1 липня в Україні карантину, встановленого з метою запобігання поширенню COVID-19.

В Україні початок поширення коронавірусу було зафіксовано 3 березня 2020 року, коли підтвердився перший випадок хвороби в Чернівецькій області. Із 12 березня 2020 року влада запровадила карантин, який продовжували декілька разів до 2023 року, при цьому вносячи певні зміни та послаблення обмежень.

Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня скасувала статус пандемії COVID-19.

З початку пандемії COVID-19 в Україні зафіксовано понад 5,5 млн випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них летальних - понад 112 тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-