Контракти супроводу пацієнтів із психічними розладами мають понад 500 поліклінік - Зеленська

Контракти супроводу пацієнтів із психічними розладами мають понад 500 поліклінік - Зеленська

Укрінформ
За даними МОЗ, уже понад пів тисячі поліклінік в Україні в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» мають контракти з НСЗУ з супроводу пацієнтів з психічними розладами.

Про це розповіла у Телеграмі перша леді Олена Зеленська, повідомляє Укрінформ.

"Один з пріоритетів Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — зробити так, аби люди без остраху та сорому зверталися за психологічною допомогою. Аби ці послуги були доступними й поширеними. Тому тепер найближчий до пацієнта медик – сімейний лікар або ж педіатр – теж допоможе із ментальним здоров‘ям. За даними МОЗ, вже понад пів тисячі поліклінік та амбулаторій сімейної медицини мають контракти з НСЗУ із супроводу пацієнтів з психічними розладами", - написала Зеленська.

За її словами, це означає, що близько третини лікарів первинної ланки (сімейних, терапевтів та педіатрів) можуть оцінити стан і визначити, чи потребує пацієнт спеціалізованої допомоги і скерувати до вузького спеціаліста; самі надавати короткострокову психологічну допомогу, а також «прокласти маршрут» до інших установ, де пацієнт отримає не лише лікування, а й психосоціальну підтримку.

Читайте також: Зеленська розповіла про ще один приклад інклюзії - «ательєнормально»

Зеленська підкреслила, що усі ці послуги є для пацієнта безоплатними. Так само ж безкоштовно, без направлення можна звернутися до психолога, психотерапевта або психіатра у будь-якому медзакладі, що за договором з НСЗУ надає амбулаторну допомогу і має в себе відповідного спеціаліста. Крім того, зауважила перша леді, ще з вересня минулого року посади психотерапевта і клінічного психолога введено в українських лікарнях.

Вона пояснила, що знайти заклад, де працює потрібний спеціаліст, дуже просто: потрібно зателефонувати в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77 або до контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19, а також можна скористатися електронною мапою НСЗУ і знайти найближчого для себе лікаря «первинки», який працює за пакетом 51 «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Читайте також: Перша леді отримала міжнародну премію за внесок в охорону психічного здоровʼя українців

Як повідомляв Укрінформ, програма ментального здоров’я «Ти як?» створена за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Вона зумовлена потребою у психосоціальній підтримці щонайменше у 15 мільйонів громадян, які, за даними МОЗ, відчуватимуть погіршення психоемоційного стану різного ступеня тяжкості. За експертними оцінками, 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеня інтенсивності.

У межах кампанії створено спеціальну сторінку – https://howareu.com та запущено кампанію в соціальних мережах Facebook, Instagram, Telegram, Viber, де зібрані техніки самодопомоги та підтримки людей поруч, зокрема у відеоформатах, у PDF-Аптечці, онлайн- та офлайн-ресурси, щоб звертатися за допомогою до перевірених, контакти гарячих ліній – для дзвінків в Україні та за кордоном.

Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-