Росфейк: в Україні зняли відео про здобутки РФ в анексованому Криму

Росфейк: в Україні зняли відео про здобутки РФ в анексованому Криму

Укрінформ
Пропагандисти поширюють у Телеграмі антиукраїнський контент українською мовою

Російські ЗМІ, телеграм-канали та акаунти в соцмережі Х поширили відео про Крим, яке нібито спершу з’явилося в українському сегменті Телеграм. Водночас сам ролик – антиукраїнський. У ньому порівнюється Крим до окупації РФ в 2014 році та після. Відео починається з чорно-білих кадрів, буцімто знятих до 2014 року, а продовжується яскравими кадрами нібито процвітаючого Криму, яким, за твердженням авторів, він став за останні 10 років. Голос за кадром розповідає українською мовою, що 30 років Україна нічого не робила для розвитку півострова, а РФ протягом 10 років копає, бетонує та розбудовує його. І от саме через це українського Криму нібито більше не існує. Підсумовуючи російською мовою, автори відео додали: «Крим тепер російський».

Це фейк. У телеграм-каналі, на який посилаються російські ресурси і називають українським, простежується чіткий проросійський почерк, хоча його й ведуть українською мовою. До речі, після більш ніж п’ятимісячної перерви цей канал відновив роботу тільки 16 січня. А зранку 17 січня вже було оприлюдено відео. З огляду на метадані, які надає сервіс Metadata2go.сom, антиукраїнське відео було створено о 6:50 ранку. В телеграм-каналі воно з’явилося о 8:02, але йому вже передував допис з тим же наративом о 7:56, в якому йдеться про те, що доки українці «все руйнують», росіяни «все більше і більше будують». Саме він і послугував початком історії з відео.

Ба більше, через дві години після публікації відео, автори каналу поширюють ще один допис на цю тему. З нього випливає, що канал атакували російські боти та користувачі, які дуже радіють відео. Вже в цьому дописі автори каналу пишуть, що така поведінка цілком зрозуміла, адже вони (автори – ред.) нібито і самі бачили на «нулі» перевагу РФ над Україною в снарядах, дронах, літаках та ракетах. А ще справа, згідно з дописом, у тому, що росіян підтримує «країна, президент, церква».

Враховуючи всі ці фактори, можна зробити висновок – телеграм-канал проводить чітку інформаційну кампанію.

Що стосується самого контенту відео, то і тут не все однозначно. Кадри, в яких нібито демонструють понівечений Крим до 2014 року, були зняті вже після анексії півострова в 2016 році. На відео показані Великі Мітридатські сходи, що є одним із символів м. Керч.

У сюжеті «Крым. Реалии (кримський проєкт української служби Радіо Свобода, частина міжнародної інформаційної компанії Радіо Вільна Європа – ред.) люди не тільки кажуть про необхідність в догляді за історичною пам'яткою, а й наголошують, що проблема є в місті в цілому.

Ще одною архітектурною спорудою, яку можна побачити у російському відео є ЖК «Таврійський» у місті Сімферополь. Його позиціонують як комплекс бізнес-класу, що з’явився після анексії Криму. Про нього чимало негативних коментарів у мережі на різних сайтах.

Пропагандисти в ролику продемонстрували й трасу «Таврида», що сполучає Керч та Севастополь, а також Кримській міст. Але, як писали журналісти «Крым. Реалии» в 2021 році, ці об'єкти негативно вплинули на життя кримчан. Жителі півострова скаржилися, що заради будівництва відбувалася масштабна вирубка дерев та чагарників. Крім того, для будівництва «Тавриди» було вилучено тисячі земельних ділянок.

Що стосується Кримського мосту, то російська влада Криму заявляла, що із запуском руху поїздів через Керченську протоку на півострові знизяться ціни на продукти та товари, які дорожчають через проблемну логістику. Але, за даними журналістів, індекс споживчих цін на півострові у 2020-2021 роках тільки зріс.

І це тільки частина проблем в Криму, які росіяни намагаються сховати за пропагандою. Створюючи такі вкиди, вони мають на меті передусім просунути кримчанам ідею нового, процвітаючого півострову. Окрім цього, подібні фейки радісно сприймаються росіянами без критичного мислення як привід порадіти «успіхам» своєї влади.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-